fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforskare skrattar åt LRF-kampanj om kor och klimat – ”helt fel”

Publicerad: 7 mars 2023, 09:44

Fel om kor och klimat i texten ovan, enligt Ekots granskning. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Faksimil

Sveriges Radio har kollat LRF:s påståenden att kor kan kyla ner klimatet. En klimatforskare hos SMHI konstaterar att det här helt fel.

Ämnen i artikeln:

Sveriges LantbruksuniversitetLrf

Kerstin Lundell

kerstin.lundell@aktuellhallbarhet.se


”Kor kan kyla klimatet”, gick att läsa på en hemsida kopplad till bondeorganisationen LRF fram till nyligen. SR Ekot har granskat påståendet, bland annat med hjälp av Elin Röös hos lantbruksuniversitetet SLU, en av Sveriges främsta experter på jordbrukets klimatpåverkan.

Hon skrattar när hon får höra påståendet och svarar Ekots reporter: ”Nej, det skulle jag säga är helt fel”. 

Kor släpper ut metan som är en kraftfull växthusgas och är vid sidan av koldioxid en av de viktigaste orsakerna till klimatförändringen, påpekar hon.

Ekot vänder sig även till LRF Mjölk, där hållbarhetsexperten Victoria Thuillier svarar att det inte är kon i sig som står för avkylningen utan helheten där korna ingår: ”…systemet som kon är en del av kan ju bli mer effektivt och på det sättet så kan klimatpåverkan per kilo produkt minska”, säger hon till Ekot.

Ekot intervjuar ytterligare en forskare vid SLU som avfärdar även det påståendet. 

Båda forskarna säger också enligt Ekot att det är allvarligt att vilseleda konsumenterna på det här sättet. Victoria Thullier menar å sin sida att det inte handlar om att vilseleda utan nyansera: ”…det handlar ju om att försöka nyansera synen på de här utsläppen”, säger hon till Ekot.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev