Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforskare: ”Som att säga upp sig från jobbet och börja spela på lotto istället”

Publicerad: 8 augusti 2012, 10:35

Det blir allt vanligare att klimatforskare vågar knyta enskilda väderfenomen till klimatförändringen.


Klimatforskare brukar vanligtvis vara försiktiga med att knyta enskilda väderhändelser till klimatförändring, men detta blir nu allt vanligare. Senast i raden är det nu den välkända James Hansen från NASA som nu säger att värmeböljorna i Ryssland 2010 och de i Texas förra året båda var resultat av den globala uppvärmningen. Det rapporterar Washington Post.

James Hansen och hans kollegor har jämfört temperaturer mellan 1981 och 2010 med perioden mellan 1950 och 1981. Och man slår fast att antalet värmeböljor ökat markant. Mellan 2006 och 2011 har allvarliga värmeböljor drabbat hela 4 till 13 procent av planeten varje år. Enligt Hansen är visar utvecklingen tydligt att dessa värmeböljor inte kan skyllas på naturliga vädervariationer.
– Oddsen att naturliga variationer skapat dessa extremer är minimala, försvinnande små. Att förlita sig på de oddsen vore som att säga upp sig från jobbet och spela på lotto varje morgon för att betala räkningarna, skriver han i Washington Post.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.