Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforskare tar hjälp av allmänheten

Publicerad: 6 mars 2013, 13:58

USA:s nationella klimatdatacenter tar hjälp av allmänheten för att bedöma cykloner.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Experter är inte alltid överens om hur stark en cyklon är, och bedömningarna kan variera rätt stort mellan enskilda observatörer. Men om fler personer tittar på samma cyklon så ökar tillförlitligheten. Därför tar USA:s nationella klimatcenter nu hjälp av allmänheten. Alla med en internetuppkoppling kan gå in på cyclonecenter.org och bedöma färg och form på cykloner, med hjälp av satellitbilder, rapporterar SR:s Vetenskapsradio.

– Det vi får från mänsklig interaktion är mönsterigenkänning. Datorer är väldigt bra på siffror och matematik, men urusla på att titta på en storm och se den på samma sätt som en människa klarar, säger Scott Stevens vid Cooperative Institute for Climate and Satellites som leder projektet.

Tusentals privatpersoner har redan börjat bedöma stormar, efter att ha fått en snabb introduktion på hemsidan. Och det finns behov av mer hjälp – totalt sett är det 300 000 bilder från de tre senaste decennierna som behöver klassificeras. Det skulle ta en expert 240 års arbete att göra det på egen hand.

Målet är att varje bild ska granskas av minst 20 personer, för att undvika för subjektiva bedömningar.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News