Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforskare varnar: Uppvärmningen av Arktis leder till ”extrema extremer”

Publicerad: 21 augusti 2018, 05:22

Foto: Jeff Kramer från Austin, US/ Wikimedia Commons

Uppvärmningen av Arktis leder till att extrema hög- och lågtryck fastnar över delar av norra halvklotet extremt länge.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Uppvärmningen av Arktis kan leda till ”extrema extremer” när starka hög- och lågtryck som tidigare passerade snabbt ”fastnar” mellan Arktis och ekvatorn. Det visar en ny studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications under måndagen.

I forskningsrapporten slår forskarna fast att det blir allt mer sannolikt att olika typer av vädersystem låser sig över Europa, Nordamerika och delar av Asien. Det gäller även extremväder som kraftiga skyfall och extrema värmeböljor.

Uppvärmningen till följd av människans utsläpp av växthusgaser går två till fyra gånger snabbare längst upp i norr än globalt. Det har lett till att temperaturskillnaden mellan Arktis och ekvatorn håller på att jämnas ut, något som i sin tur lett till att det är svårare för vindarna att bygga upp tillräckligt med fart och energi för att förflytta vädersystem, hög- och lågtryck.

Forskarna har länge oroat sig för att cirkulationen av vädersystem ska avstanna, men i tidigare studier har man mest tittat på vintervädret. I den nya studien undersöker forskarna sommarväder och de konstaterar att det finns mycket som tyder på att de globala vindsystemen håller på att förlora sin förmåga att skifta vädret.

Medan en kortvarig värmebölja kan vara angenäm leder långvariga värmeböljor till problem för samhällen och risker för människors hälsa. Ett plötsligt störtregn kan vara mysigt men dagar av skyfall kan översvämma städer och rasera infrastruktur. Den här typen av extremväder som varar extremt länge är något vi kommer att få se mer av varnar forskarna bakom rapporten.

Läs studien här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.