Klimat
Klimatforskare: ”Vi skapar obefogad ängslan.”
Publicerad: 4 februari 2013, 13:26
Klimatet påverkas av människan, men det finns ingen anledning till panik, säger välmeriterade klimatforskaren Lennart Bengtsson i ett uttalande i DN.
Lennart Bengtsson, som sitter i ledningen för atmosfär- och rymdinstitutet ISSI och är en ledamot av Vetenskapsakademin, säger till DN att han är frustrerad över bristen på vetenskaplig substans i den senaste tidens klimatdebatt.
– Vi skapar en väldig ängslan utan att det är befogat, och det leder inte till någon handlingskraft. Det viktiga är att komma fram till förnuftiga lösningar, säger Lennart Bengtsson.
FN:s klimatpanel skriver i sin senaste rapport att en fördubbling av koldioxidhalten troligast kommer att ge en uppvärmning på runt 3 grader. Hittills har dock temperaturen bara ökat med 0,8 grader sedan 1800-talet, och under de senaste 15 åren har kurvan blivit flackare, trots att utsläppen av växthusgaser fortsatt i samma takt som tidigare.
– Det är ingen tvekan om att människan har en påverkan. Vad vi inte är säkra på är varför uppvärmningen går så långsamt. Det är möjligt att planeten kyler ned sig mer effektivt än vad vi tidigare räknat med. Det är också möjligt att det lagras mer värme i djuphavet, så att det finns en tröghet.
Han ställer sig också kritisk till hur olika forskare väljer att betona vissa aspekter och scenarier medan de tonar ner andra, och poängterar därför att FN:s klimatpanel IPCC är bra.
– För annars skulle vi översvämmas av vinklade rapporter, som den från Världsbanken, säger han och syftar på en rapport från i höstas.
När rapporten beskrivits i medier har det ofta framställts som att det redan skulle vara fastslaget att jorden är på väg mot fyra graders uppvärmning. Det gör nu inte rapporten, men den handlar om vad som förmodas hända om det blir så mycket varmare, skriver DN.
– Man använde sig av ett av de mer extrema alternativen i scenarierna. Det är naturligtvis inte fullständigt uteslutet, men sannolikheten är mycket låg.
Tomas Tirén