Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforskning skadas av uppdelningen i nord och syd

Publicerad: 4 januari 2017, 10:45

Uppdelningen mellan forskare från nord och syd kan få negativa effekter för klimatet och de åtgärder som krävs för att motverka klimatförändringarna. Det konstateras i en ny vetenskaplig artikel där forskare från SLU och Uppsala universitet medverkat som medförfattare.


Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Uppdelningen mellan nord och syd kan få negativa effekter för klimatforskningen och de åtgärder som krävs för att motverka klimatförändringarna. Det visar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerades i tidskriften Nature Climate Change. Bakom artikeln står tio av de främsta klimatforskarna från länder på det södra halvklotet, samt forskare från Storbritannien och Sverige.

I artikeln konstaterar forskarna bland annat att det är problematiskt att forskning från norr totalt dominerar den vetenskap som ligger till grund för att utforma internationella avtal och ramverk som ska bidra att motverka klimatförändringarna globalt. Avsaknaden av forskare från sydliga länder kan bromsa utvecklingen och implementationen av viktiga regelverk menar artikelförfattarna.

I artikeln uppmärksammas bland annat Saleemul Huq, medlem av IPCC och anställd vid det internationella centret för klimatförändring och utveckling i Bangladesh, som under klimatmötet i Marrakesh utlade sin oro för att bristen på inhemsk forskning i många sydliga länder leder till att man har begränsad möjlighet att ställa evidens-baserade frågor för att på så vis avgöra om systemet med utsläppsmål för de olika länderna är rättvist. Dessutom kan de förslag som läggs fram tolkas som partiska av länder i syd, eftersom de bygger på forskning utförd av de nordliga länderna.

I artikeln i Nature Climate Change pekar forskarna vidare på att förståelsen av den lokala kontexten underlättas när studier leds av forskare som är hemmahörande i den region som undersöks. Att vetenskapliga studier genomförs på ett inkluderande sätt och att socio-politiska och kulturella omständigheter beaktas i forskningen kan leda till högre trovärdighet och verka uppmuntrande för de lokala beslutsfattare som vill omsätta resultat i handling.

I artikeln föreslår forskarna flera åtgärder för att överbrygga glappet mellan nord och syd, såväl rörande samarbetet mellan forskarkollegor som kontakten med globala, regionala och nationella aktörer.

Läs artikeln här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.