Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatforum: Därför vill EU-chefen höja miljöskatterna

Publicerad: 13 november 2014, 11:09

På årets upplaga av Klimatforum diskuterar experterna vilka styrmedel som är bäst lämpade för att få fram en klimatsmart ekonomi.


På årets upplaga av Klimatforum diskuterar experterna vilka styrmedel som är bäst lämpade för att få fram en klimatsmart ekonomi. Enligt Hans Bruyninckx, generaldirektör på European Environment Agency (EEA), borde det gå att höja miljöskatterna mer för att skynda på omställningen.

– Miljöskatter är underutnyttjat som styrmedel. Under de senaste tio åren har deras andel av BNP sjunkit i EU-länderna så där finns det mer att göra, säger Hans Bruyninckx i sitt framförande på Klimatforum.

Många medlemsländer har infört miljöskatter som gett effekt och gjort ekonomin grönare, men på senare tid har utvecklingen stannat av.
Ett annat användbart styrmedel är regleringar. Till skillnad från vad som ibland hävdas i debatten så har de enligt Hans Bruyninckx inte gett någon märkbart negativ effekt på företagens konkurrensk

– Det kan till och med vara en fördel. EU:s regelverk för kemikalier och utsläpp från bilar har gått på export till andra marknader och i det läget får medlemsländerna en fördel av att ha varit ute i ett tidigt skede, säger Hans Bruyninckx.

Se livesändningen från konferensen här.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.