Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatfrågan största nyhet 2019 - nu dominerar corona

Publicerad: 8 maj 2020, 09:49

Förra året gick klimatfrågan om alla andra frågor i mediernas rapportering, inräknat Brexit och Januariavtalet. Men nu har corona tagit över helt.


2019 var året då klimatfrågan för första gången stod för det största antalet artiklar och nyhetsinslag i svenska medier. Klimatfrågan gick om alla andra frågor med hästlängder, inräknat Brexit och Januariavtalet, enligt en rapport som föreningen Vi-skogen och Retriever publicerar i dag.

Totalt publicerades över 150 000 artiklar enligt rapporten, men nu har klimatrapporteringen övertagits av coronarapporteringen, där 360 000 artiklar publicerats redan i mitten av april. 

Enligt Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, är det fel att se coronarapporteringen som ett hot mot klimatrapporteringen, då båda kriserna i grunden handlar om samma sak.

– Coronakrisen är en ny skogsbrand, den är ett resultat av att människan har tagit ett strypgrepp på naturen. Jag tycker att man ska se coronakrisen som ytterligare ett utslag av det som också har skapat klimatförändringen, nämligen ett ohållbart sätt att leva, sade Björn Wiman under ett webbsänt seminarium i samband med att rapporten släpptes nu på morgonen.

Enligt Annika Digréus, miljö- och klimatreporter på Sveriges Radios ekoredaktion kan coronakrisen också på andra sätt öka insikten i klimatfrågan. 

– Corona har ju också gett insikter som kan vara bra att ta med sig, dels att vi är biologiska varelser vilket styr oss mer än vi har tänkt oss, dels att experter kan vara bra att lyssna på ibland, men också att om man vill så går det att göra drastiska åtgärder, sade Annika Digréus under webbseminariet.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News