Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimathandlingsplanen: Fyra partier överens om 132 klimatåtgärder

Publicerad: 17 december 2019, 11:04

Foto: Regeringskansliet

Uppdaterad: Regeringen har väntat in i det sista med att presentera den klimatpolitiska handlingsplanen. Men på tisdagen fanns en sammanfattning med 132 politiska åtgärder som stöds av fyra partier. På onsdagen får riksdagen hela planen sammanställd på 200 sidor.


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Efter två tuffa veckor i Madrid är det på det igen för klimat- och miljömister Isabella Lövin (MP). Nu är det dags att presentera och ta emot frågor om klimathandlingsplanen. I och med den nya planen består samarbetet om makten i Sverige inte längre bara av ett januariavtal med 73 punkter. För att klara av att uppfylla det klimatpolitiska ramverket och framförallt för att klara de stora utmaningarna på klimatområdet finns nu ett nytt nummer att förhålla sig till. Det handlar om 132 punkter med åtgärder, reformer och satsningar för klimatet inom en lång rad politikområden som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är överens om.

– Planen är unik i sin ambition och omfattning. Vi är fyra partier som tar ansvar. Vi har vänt på alla stenar och nu ska hela samhället vara med på en gemensam resa mot fossilfrihet, säger Isabella Lövin.

Klimathandlingsplanen spänner över ett 20-tal politikområden och de områden som har störst utmaningar står för störst andel av åtgärderna. Därmed sticker transportsektorn ut med 47 olika åtgärder som ska slutföras eller sättas i gång under den här mandatperioden.

Här ryms både kända och tidigare okända politiska åtgärder. Bland de större nyheterna finns planer för ett skärpa utsläppsmål för både sjöfarten och flyget. Vidare, för att underlätta konsumenternas val, ska klimatdeklarationer för långväga resor införas. Bland punkterna finns också åtgärder som på olika sätt underlättar valet av andra och nya mobilitetslösningar än att köra en egen bil. Här finns framför allt stora satsningar på ny infrastruktur.

Industrin är det område som får näst mest uppmärksamhet i planen. Men mycket är självklarheter om befintliga åtgärder som fortsätter, eller att den ena eller andra fossilfria verksamheten ska uppmuntras eller främjas. På presskonferensen i dag berättade miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till exempel att miljöbalken ska ses över ur ett klimatperspektiv och att det vid prövning av verksamheter ska tas mer hänsyn till klimatmål.

Andra nyheter i handlingsplanen som i dag inte finns med januariöverenskommelsen är att Miljömålsberedningen ska ta fram mål för konsumtionsbaserade utsläpp, och en stor satsning på att offentlig upphandling, förutom lägsta pris ska ta klimathänsyn.

Isabella Lövin berättar att en tredjedel av förslagen är helt nya, en uppgift som säkert kommer att ifrågasättas från flera håll när listan har analyserats i detalj. Ett allmänt intryck är i stället att det här finns väldigt mycket som redan har hänt eller som känns igen som reformer som har varit på tal länge. Flera punkter är av karaktären icke förpliktigande, som att arbeta och verka för det en eller andra inom EU eller andra internationella organisationer.

Den klimatpolitiska handlingsplanen kommer som lagen är skriven granska och nagelfaras av det Klimatpolitiska rådet. Samma råd som i våras presenterade 16 skarpa förslag på området.    

– Vi har lyssnat noga till klimatpolitiska rådets rekommendationer från i våras, jag bedömer att 80 procent av dem finns adresserade här, säger Isabella Lövin till Aktuell Hållbarhet.

Och så den sista frågan, räcker handlingsplanen att få Greta Thunberg på gott humör?

– Nej det tror jag inte, men hon kommer att hitta mycket som är bra på de 200 sidorna. Och vi gör det här för att vi delar oron om klimatförändringar med ungdomar och människor i hela världen, säger Isabella Lövin.

Läs en kort samafattning av den klimatpolitiska handlingsplanen

 

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News