Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimathot från Sibirien större än befarat

Publicerad: 30 augusti 2012, 07:54

Kollapsande permafrost orsakar på kort sikt tio gånger större utsläpp än vad man trott.


Den 7000 kilometer långa sibiriska kusten mot Arktis är en mycket större och snabbare källa till utsläpp av koldioxid än vad man tidigare känt till, visar resultat från en svensk-rysk studie som publiceras i tidskriften Nature

Forskarna som samlat
prover vid fältexpeditioner längs kusten konstaterar att permafrosten (”Yedoma”) snabbt omvandlas till koldioxid – och tio gånger mer kol än vad man tidigare trott släpps ut till arktiska oceanen.

– Kust-Yedoma är troligen mer utsatt för frigörelse av kol än andra permafrostmiljöer. Det utsätts inte bara för direkt uppvärmning ovanifrån av den varmare luften utan även för ökade våg- och vinderosioner på grund av havets nivåhöjning och längre isfria sommarsäsonger, säger Örjan Gustafsson, professor i biogeokemi i ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Ungefär hälften av allt organiskt kol som finns i världens jordar hålls i de frusna ytlagren av permafrost i Arktis (motsvarande dubbelt så mycket kol som i atmosfärens koldioxid). Studien förstärker budskapet från forskarnas tidigare rapport om storskaliga metanutsläpp i området

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.