Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimathotet: Därför är sotmoln bättre än koldioxid

Publicerad: 10 September 2009, 05:53

Enligt FN kan koldioxid spela en mindre roll för den globala uppvärmningen än man tidigare trott.


Ämnen i artikeln:

FnKoldioxidUnepCop 15

Forskning från FN:s miljöprogram UNEP visar att andra föroreningar än koldioxid kan ha mycket större roll i klimatförändringen än man tidigare trott. Enligt en ny rapport kan svart sot, marknära ozon, metan och kväveföreningar stå för så mycket som hälften av uppvärmningen.
– Att minska de utsläppen skulle inte bara minska klimatpåverkan utan också medföra stora hälsovinster, till exempel genom att bygga effektivare eldstäder för matlagning, säger Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Tidigare har man räknat med att koldioxid svarar för närmare 60 procent av växthusgaserna. Den siffran kan nu komma att revideras. Enlgit UNEP är det här en positiv nyhet då sotmoln och andra luftföroreningar är lättare att begränsa än koldioxid. Jämfört med koldioxid har sotmoln också en kort uppehållstid, bara ett par veckor vilket kan jämföras med koldioxid som stannar i atmosfären i tusentals år.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FnKoldioxidUnepCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.