Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimathotet: Så ska Australien rädda sin surfning

Publicerad: 28 Oktober 2009, 08:55

För australiern är kustliv en självklarhet. Men livsstilen är hotad när tusentals kilometer av landets stränder riskerar att hamna under vatten, enligt en rapport.


Ämnen i artikeln:

Cop 15

Stigande vattennivåer till följd av klimatförändringar hotar de australiska kusterna. Långa sträckor kan hamna under vatten och myndigheterna bör därför överväga att förbjuda boende på hotade platser, rapporterar AP med hänvisning till en rapport från en miljökommitée i det australiska representantshuset.

”Kommittéen är ense om att det här är en fråga av nationell vikt och att det är dags att agera nu”, skriver kommittén i en kommentar.

47 förslag på anpassningar för att bättre möta klimatförändringar finns i rapporten. Bland annat nämns förnyade evakueringsplaner, skärpta byggnadsstandarder för mer robusta hem och ett större statligt engagemang för att hjälpa kustsamhällen att anpassa sig till effekter av höjda vattennivåer.

I rapporten sägs ingenting om att tvinga människor att lämna kusten och flytta inåt land. Men kommittén föreslår att en grupp gör en separat studie av just den frågan.
– Det råder ingen tvekan om att Australien fortsätter att vara ett kustsamhälle. Men vi måste kanske överväga lite mer vilka delar av kusten vi utvecklar vidare och vilka delar vi inte gör det, säger Alan Stokes på Sydney-baserade organisationen National Seachange Taskforce till AP.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.