Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatkompensation: Kunderna har blivit förda bakom ljuset

Publicerad: 18 Februari 2014, 11:53

Svenska företags efterfrågan på klimatkompensation genom utsläppsreduktioner är fortsatt stor och en rad aktörer har specialiserat sig på området. Ett märkligt fenomen är att priserna på utsläppsreduktioner, som handlas internationellt på öppna marknadsplatser, blivit dyrare i Sverige än i andra länder där priserna minskat kraftigt de senaste åren.


Kritiker menar att de svenska aktörerna döljer de faktiska kostnaderna, vilket ger dem oskäliga marginaler i mellanhandsledet.

Nu meddelar den nystartade hållbarhetskonsulten 2050 att man kommer att öppna upp handeln med utsläppsreduktioner och tydligt redovisa till vilket pris enheterna handlas och exakt vilka påslag man gör för sin hantering.
– Vad vi gör nu är att vi öppnar upp marknaden. Marknaden för utsläppsminskningsenheter har varit svår att komma åt och inte minst den svenska marknaden har varit lite halvhemlig. Ute i världen finns etablerade marknadsplatser där handeln fungerar med efterfrågan och tillgång som styrande prissättning, säger 2050:s vd Markus Ekelund till Miljöaktuellt.

Att priserna idag är så låga är i sig ett problem, det håller man med om på 2050. Men på 2050 ser man samtidigt ingen vinst för klimatet i att svenska företag betalar för höga priser.
– Det som hänt är att de svenska aktörerna på den här marknaden har försökt dölja de verkliga priserna för sina kunder. Vi tänker från och med nu vara helt transparanta med priserna på de handelsplatser där vi handlar enheterna. Sen lägger vi på ett påslag för vårt jobb, vår rådgivning och våra övriga kostnader som är förknippade med handeln, berättar Markus Ekelund.

Enligt Markus Ekelund kommer det här innebära att de svenska priserna kommer att minska drastiskt, vilket kommer att göra klimatkompensationen mer kostnadseffektiv. Markus Ekelund hävdar att deras drivkraft är att skapa så stor klimatnytta som möjligt för varje investerad krona.
– Vi vill att fler ska inse att för samma peng som de klimatkompenserade förra året kan de nu klimatkompensera en betydligt större del av sin verksamhet. Det skulle vara positivt för klimatet.
Han är också noggrann med att påpeka att man aldrig kommer att tumma på kvaliteten i projekten.
– Det handlar fortfarande om Gold Standard eller CDM. Det är samma eller likvärdiga projekt, men till betydligt lägre kostnad, säger han.
Jag antar att det här kommer att pressa andra aktörer på marknaden. Vad väntar ni er för reaktioner?
– Tittar man på de listpriser som aktörerna har idag kan priset komma att halveras för dem. En del kommer förmodligen att bli sura, för de har hållit uppe marginalerna för sin egen skull. De har tjänat pengar på att hemlighålla hur marknaden fungerar och ser ut.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.