Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatkontot – mät dina privata utsläpp

Publicerad: 18 December 2009, 13:09

Här det individanpassade verktyget för att mäta utsläpp av växthusgaser.


Klimatkontot är Svenska miljöinstitutet IVL:s verktyg för att beräkna individers utsläpp av växthusgaser. Under Cop 15 visades verktyget upp i Köpenhamn. Klimatkontot beräknar påverkan från klimatet till följd av koldioxid, metan och dikväveoxid genom Global Warming Potential i ett 100-årsperspektiv.

Mest fokuserar Klimatkontot på individers konsumtion av varor och resor. Beräkningarna sker utifrån svenska förhållanden och i ett livcykelperspektiv. Klimatkontot tar hänsyn till alla led i produkters livscykel, från det att resurser tas från naturen, till exempel olja eller järnmalm, tills produkterna återvinns, förbränns eller läggs på deponi. Utsläpp från produkternas hela livscykel inkluderas, oavsett om de sker i Sverige eller i andra länder.

Enligt
IVL får du med hjälp av Klimatkontot som användare möjlighet att snabbt få en indikation om hur du ligger jämfört med medelsvensken och en hållbar nivå. IVL berättar att det även ges tips på hur utsläppen kan minskas och vilken påverkan styrmedel har på samhällets utsläpp av växthusgaser.

Kör igång med Klimatkontot här.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.