Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatkritik mot ”Årets svensk”

Publicerad: 28 januari 2020, 15:44

Jens Ganman som utsetts till ”Årets svensk” kritiseras för sina inlägg i klimatdebatten.

Foto: Flydet/ Wikimedia Commons

Ett fejkat Times-omslag, en Lennart Bengtsson-hyllning och ifrågasättande av ”hockeyklubban” som klimatmodell. Det har Jens Ganman, som utsetts till ”Årets svensk”, publicerat, enligt en genomgång av hans klimatkommentarer.


Utmärkelsen ”Årets svensk” som delas ut av tidningen Fokus har i år väckt debatt då årets pristagare Jens Ganman gjort sig känd för sina diagram om invandring och brottslighet. Men Jens Ganman har även kommenterat Greta Thunberg, Malena Ernman och klimatforskningen. Och till stor del handlar det om felaktigheter och fejkad information, enligt en genomgång av Jens Ganmans inlägg, som gjorts av Maths Nilsson, som bland annat har givit ut boken ”Tvivel” vilken handlar om faktaförvirring.

Maths Nilssons genomgång visar att Jens Ganman bland annat publicerat ett fejkat Time-omslag som föreställer hur tidningen 1977 larmade om en kommande istid. Jens Ganman skriver vidare i ett inlägg att Malena Ernman är en farlig människa som bidrar till att Lennart Bengtsson inte släpps fram i klimatdebatten. Enligt Jens Ganman är Lennart Bengtsson en av världens mest erfarna klimatforskare, han har dock kritiserats för att ifrågasätta oron för de förändringar som höjda koldioxidhalter kan medföra.

För att illustrera att det finns forskare som ifrågasätter klimatförändringarna hänvisar Jens Ganman till boken ”A disgrace to the profession”, vilken handlar om att forskaren Michael Mann och hans kolleger skulle ha fuskat fram sin hockeyklubbformade graf över klimatförändringarna, som publicerades i slutet av 1980-talet.

”Klimatdebattens tröttaste zombieargument”, kallar Maths Nilsson inlägget och hänvisar till att forskarnas slutsatser har utretts, granskats och godkänts.

Enligt tidningen Fokus ska utmärkelsen ”Årets svensk” tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre.

– Jag kan, som du förstår, inte redogöra för Jens Ganmans åsikter i alla frågor, det gör han bäst själv. Årets svensk är inte heller ett pris som delas ut som ett erkännande för vissa åsikter. De senaste åren har till exempel en marxist och en katolsk kardinal fått utmärkelsen. Det betyder inte att juryn står bakom marxism eller katolicism, skriver Johan Hakelius, politisk chefredaktör på Fokus som ingår i juryn till ”Årets svensk”, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet.

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.