söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatministern förbereder sig för nattmanglingar

Publicerad: 11 november 2021, 10:01

Klimat- och miljöminister Per Bolund i samtal med Indiens klimat- och miljöminister Bhupender Yadav under Cop 26. Foto: Henrik Montgomery/TT

Viljan att nå 1,5-gradersmålet är stark hos världens länder. Men det krävs mer. Den slutsatsen drar Sveriges miljö- och klimatminister Per Bolund när klimatförhandlingarna på Cop 26 går in i slutfasen.

Ämnen i artikeln:

COPPer BolundMiljöpartietKlimatförhandlingar

TK


Under onsdagen intensifierades förhandlingarna mellan länderna i Glasgow allt mer inför de sista avgörande dagarna av toppmötet. 

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som står värd för mötet, sa vid en presskonferens under onsdagen att det nu krävs modiga förhandlare och mer ambitiösa planer för att nå hela vägen fram. 

Samtidigt publicerades ett första utkast till ett avtal, som bland annat innehöll en uppmaning till länderna om nya klimatplaner före slutet av nästa år. Dessutom ska klimatlöftena stärkas ytterligare till 2030 för att kunna uppfylla Parisavtalet, enligt dokumentet. 

Per Bolund medger att diskussionerna är fortsatt svåra, men att det går framåt.

– De är konstruktiva och vi visste när vi kom hit att det är många svåra frågor att lösa. Det är många frågor som har stått stilla i flera års tid för att det har varit så låsta positioner. Jag skulle säga att vi är i en bättre atmosfär än vi har varit på länge”, säger Bolund. 

Avtalsutkastet fick ett svalt mottagande under onsdagen och kritiserades för att inte vara tillräckligt skarpt eller tydligt.

Per Bolund säger att det nu kommer att krävas ett stort kliv framåt för att länderna ska kunna närma sig varandra.

– Det är det länderna behöver göra nu. Jag är inriktad på att göra det som krävs. Det kommer bli många timmar av arbete, nattmanglingar här under de kommande dagarna. Det finns en stark vilja att faktiskt ta Parisregelboken i mål och komma till en finansieringslösning som faktiskt levererar på 1,5-gradersmålet. Självklart har vi detaljer kvar att hantera, men jag är väldigt optimistisk om att att vi kommer att kunna ta det här hela vägen, säger han. 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev