Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatmodellerna underskattar uppvärmningen

Publicerad: 2 januari 2014, 09:50

En grupp forskare varnar för att de nuvarande klimatmodellerna överskattar hur mycket solvärme som reflekteras av molnen. Enligt deras beräkningar kommer temperaturen stiga med minst 4 grader till 2100 om inte koldioxidutsläppen minskar.


SvD berättar idag om en grupp klimatforskare som menar att de nuvarande klimatmodellerna underskattar den globala uppvärmningen. Modellerna räknar nämligen att all fukt stiger till 15 kilometers höjd där det bildas moln – som sedan reflekterar bort solljus och har en kylande effekt. Så fungerar det emellertid inte i verkligheten.

I själva verket når en stor del av fukten bara 5 kilometers höjd inna den vänder nedåt igen. I denna fuktcykel bildas inga moln och därmed uteblir den kylande effekten som dagens klimatmodeller räknar med. Klimatforskarna, som kommer från universitetet i New South Wales i Australien har publicerat sina resultat i Nature. SvD har fått en kommentar från professor Steven Sherwood.
– I äldre klimatmodeller stiger fukten alltid till 15 kilometers höjd. Så är det inte i verkligheten och följden är att den undre gränsen för uppvärmning måste höjas rejält till 3-4 grader vid en fördubbling av koldioxidhalten i atmosfären, säger han.

Forskarna konstaterar att en ökning av 4 grader skulle slå hårt mot Jorden. Bara en ökning med 3 grader skulle få allvarliga konsekvenser.
– Vi kommer att få se perioder av mycket svår torka, svårigheter med att bedriva jordbruk i varma områden och en rad andra betydande problem, säger Steven Sherwood.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.