måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatmöten inför COP 26 avslutade - långt kvar tills Parisavtalets regelbok är klar

Publicerad: 21 juni 2021, 10:18

Parisavtalet slöts 2015. Reglerna finns ännu inte på plats. Foto: Mumemories

Nu har förmötena inför höstens FN-möte om klimatet avslutats. Det är långt kvar för att förhandlingarna ska kunna bli framgångsrika. Nu sliter olika intressen åt olika håll bland annat om hur reglerna ska se ut som ger mer detaljer för det klimatavtal som slöts 2015 i Paris.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletKlimatförhandlingar

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


I förra veckan avslutades de virtuella möten mellan tjänstemän i hela världen som försökt lösa viktiga frågor inför höstens viktiga FN-möte om klimatet, COP26, i bland under mycket tidiga eller sena timmar för att kunna mötas genom varierande tidszoner.

Under en pressbriefing med de svenska förhandlarna och klimat- och miljöminister Per Bolund i förra veckan framkom bland annat att det är ganska långt kvar till ett beslut om en regelbok för Parisavtalet, enligt avtalets artikel 6. Här är bland annat frågor om transparens och rapportering långt ifrån färdiga. En av många frågor som det tvistas om i regelboken är huruvida gamla CDM-krediter, det vill säga utsläppsminskningar som kan ha gjorts redan på 90-talet, ska kunna utnyttjas i det nya systemet, något som går emot Sveriges förhandlingslinje.

– Ett robust regelverk står mot ett lösare regelverk, konstaterade Jakob Lundgren, politiskt sakkunnig på miljödepartementet, på briefingen.

Även nyhetstjänsten Climate Weekly skriver i en sammanfattning av de nu avslutade virtuella klimatmötena att det enligt ledande personer i förhandlingarna återstår mycket mer arbete för att kunna föra samman spretande viljor kring regelboken under mötet i Glasgow.

Förutom regelboken återstår flera andra viktiga frågor att lösa i höst. En av de viktigaste är kanske frågan om klimatfinansiering för kommande period, det vill säga åren 2025-2030. Den nuvarande perioden inleddes alltså förra året och avslutas 2025.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev