Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatmötet i New York: EU kan inte lova koldioxidneutralitet till 2050

Publicerad: 13 september 2019, 06:34

Foto: Foto FN:s generalförsamling: Basil D Soufi/Wikimedia Commons. Foto EU-parlamentet: EU-parlamentet

Inför toppklimatmötet i New York 23 september meddelar EU att unionen inte kommer att hinna sätta upp ett mål om klimatneutralitet år 2050.


EU-kommissionen såväl som parlamentet vill få till ett mål om ett klimatneutralt EU till år 2050. Men när EU-kommissionen nu publicerar den klimatplan som FN:s generalsekreterare António Guterres efterfrågat inför toppmötet i New York 23 september, saknas ett sådant konkret mål. EU-kommissionen skriver att en klar majoritet av EU:s länder står bakom målet och att det kommer ske diskussioner de kommande månaderna för att nå konsensus bland alla länder. Men senast i juni satte fyra länder, Ungern, Estland, Polen och Tjeckien, stopp för ett mål om klimatneutralitet till år 2050.

I kommunikationen till FN står även att EU är världens största finansiär av pengar till klimatarbete och att investeringsplanen nu kommer att förstärkas med 60 miljarder euro för att bidra till arbetet att nå Agenda 2030-målen och Parisavtalet.
EU kommer under toppmötet i New York att representeras av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.