fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatmötet idag: Turesson presenterade EU:s positioner

Publicerad: 7 december 2009, 11:32

Under dagens klimatförhandlingar presenterade chefsförhandlare Anders Turesson Sveriges och EU:s positioner i förhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Som representant för Sverige och EU blev Sveriges chefsförhandlare Anders Turesson sist ut före lunchpausen att presentera EU:s inställning till klimatförhandlingarna.

Turesson fokuserade på att världen kräver handling och att man i Köpenhamn genom att visa ledarskap och globalt samarbete kan nå fram till en lösning. Anders Turesson gjorde också klart att EU var redo för ett ambitöst legalt bindande avtal.

Anders Turesson gjorde klart att EU vill att avtalet ska omfatta hela världen och ligga i linje med forskarnas kunskap så att vi inte missar tvågradersmålet. Vidare bör avtalet träda i kraft omedelbart och bygga vidare på det befintliga kyotoprotokollet.
– Ökningen av utsläppen av växthusgaser måste vända senast 2020 och utsläppen bör halveras år 2050 jämfört med 1990 års nivåer.

Anders Turesson sa också att det var viktigt att utvecklingsländerna bidrog med utsläppsminskningarna – efter förmåga.
– Vi rör oss i rätt riktning, men det går för långsamt.

Anders Turesson menade också att det är viktigt att det avtal som sluts i Köpenhamn innehåller tydliga siffror som ligger i linje med forskarnas krav. Finansieringen av klimatåtgärder måste utgå både från privata och offentliga medel och EU räknar med att det kommer krävas mellan fem och sju miljarder euro till detta varje år. Slutligen sa Anders Turesson att denna finansiering måste komma igång redan nu.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev