Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimatnotan dubbelt så dyr på fem år

Publicerad: 15 December 2011, 09:03

Varje år av otillräckliga åtgärder innebär enligt Nicholas Stern att det blir betydligt dyrare att bromsa upp den pågående klimatförändringen.


Nicholas Stern som är professor på London School of Economics fick stor uppmärksamhet för fem år sedan med sin rapport som tittade på kostnaderna för att komma tillrätta med klimatförändringarna. Då landade han i slutsatsen att det skulle kosta en procent av världens BNP per år att ge sig i kast med att åtgärda problemet.

SR Ekot har nu fått en intervju med Nicholas Stern som säger att prislappen blivit betydligt dyrare sen sist.

– Det skulle kosta ungefär två procent av världens årliga BNP att begränsa klimatförändringarna i dag. Det är dubbelt så mycket som 2006, och att det blir dyrare beror på fem års dröjsmål och på att utsläppen påverkar klimatet mer än man visste då.

Att analysera vad det i längden skulle kosta att fortsätta som i dag går dock inte menar Stern, eftersom detta skulle leda in oss på en väg till flera graders högre global temperatur vilket minst sagt vore en katastrof.

Den ekonomiska krisen som politikena är upptagna med för tillfället är heller inget som får tillåtas att stå i vägen för kraftfull handling, menar Stern. Till Ekot säger han:

– Det är faktiskt en handikappande intellektuell defekt att bara kunna tänka på en sak åt gången. För att komma ur krisen behövs tillväxt, en hållbar tillväxt. Då måste vi investera i en tillväxt med låga koldioxidutsläpp.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.