Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatpanelen helomvänder

Publicerad: 5 augusti 2010, 03:04

Äntligen: Kraftfull debatt är att föredra före hemlighetsmakeri.


Inför vad man får förmoda vara massiva påtryckningar, har FNs klimatpanel IPCC gjort ett lappkast och välkomnar nu debatt om sina resultat. Ja, det har gått så långt om att chefen för Intergovernmental Panel on Climate Change, Rajendra Pachauri nu säger att han välkomnar en kraftfull debatt kring klimatvetenskapen.

Det är annat än för ett par månader sedan när Climategate seglade upp, fel och missar upptäcktes på veckobasis i Assessment Report från 2007 och det framkom att IPCC vägrat lämna ut data till skeptiker (http://teknik360.idg.se/2.8229/1.297881/ipcc-forvaxlar-afrikanskt-regn).

Den 14:e maj hölls den första offentliga utfrågningen i Amsterdam och den 15 juni hålls den andra i Montreal i Kanada av IAC, InterAcademy Council, som ska genomföra en oberoende översyn av de procedurer och processer som styr IPCC, Intergovernmental Panel on Climate Change. Baserat på det man kommer på under översynen kommer IAC att utge en rapport där man ska rekommendera förändringar och handlingar som ska stärka sagda procedurer och processer, göra organisationen bättre på att svara upp mot framtida krav och säkerställa kvaliteten på de rapporter som IPCC kontinuerligt utger.

Dr Pachauri är betydligt lenare i rösten nu än i februari och medger att organisationen, som dock har 20 år på nacken, kan behöva få en del av sina procedurer förbättrade. IPCCs intagsområde har breddats och han anser nu att det är fullt naturligt att man ställs under offentlig insyn och kritik, om inte annat så för att garantera absolut transparens och objektivitet.

IAC ska ha tänkt färdigt mot slutet av augusti och kommer då att publicera en rapport som ska ut på oberoende granskning innan den presenteras officiellt för IPCC vid ett möte i Sydkorea i oktober. Det är vid detta möte som IPCC ska bestämma tekniska förutsättningar för sin femte stora rapport, Fifth Assessment Report (AR5), en rapport som kommer att sättas samman av fler än 3000 klimatforskare.

Läs mer

Den här artikeln var inte särskilt lång, men var så säker på att det finns massor av intressant läsning på de tre adresserna nedan, nog för att hålla dig sysselsatt i veckor.

Nu grillas IPCC ordentligt: http://reviewipcc.interacademycouncil.net
Särskilt om IAC: http://reviewipcc.interacademycouncil.net/about.html#About%20IAC
Titta in hos IPCC: www.ipcc.ch

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev