Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Klimatpengar ska gå till de fattigaste länderna”

Publicerad: 7 december 2011, 09:35

Sverige satsar stort på kinesiska klimatprojekt och nästan ingenting på afrikanska. Men det ska bli ändring på det, säger Lena Ek till SVT i Durban.


Ämnen i artikeln:

CdmCOPKinaLena Ek

Sverige bygger en stor del av sin klimatpolitik på att göra kostnadseffektiva investeringar i andra länder – i form av CDM-projekt (clean development mechanism) – så här långt har mycket av pengarna gått till vindkraft och vattenkraft i Kina och Indien.

Samtidigt har flera afrikanska länder svårt att få tillgång till klimatpengarna för att bryta sitt beroende av kol och olja – det gäller till exempel värdlandet Sydafrika som bygger mycket av sin ekonomi och export på fossila bränslen.

Sverige stöder idag 250 kinesiska projekt inom ramen för CDM mot endast nio totalt på den afrikanska kontinenten. Men det ska bli ändring på det, säger miljöminister Lena Ek ( c )i en intervju med SVT:s Erika Bjerström på toppmötet i Durban.

– Jag tror det beror på att vi började med det som var enklast att administrera. Det håller vi på att ändra. Jag tycker inte att det ska se ut på det sättet. CDM-pengarna ska först och främst gå till de fattigaste länderna, säger Lena Ek i SVT-intervjun.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CdmCOPKinaLena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News