Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatpolitiken efter Durban – vad händer nu?

Publicerad: 26 januari 2012, 10:34

Miljöminister Lena Ek kommer i dag till riksdagen för att debattera den svenska klimatpolitiken med oppositionens Helena Leander (MP), Jens Holm (V) och Matilda Ernkrans (S).


Ämnen i artikeln:

Jens HolmLena EkMatilda Ernkrans

I dag, torsdag, bli det en längre debatt om klimatfrågan i riksdagen. Tre interpellationsfrågor har lämnats in till miljöminister Lena Ek som under eftermiddagen närvarar i kammaren för att diskutera den svenska klimatpolitiken med frågeställarna.

Helena Leander (MP), skriver bland annat i sin interpellation:
"Frågan blir än mer akut mot bakgrund av Naturvårdsverkets senaste statistik över Sveriges växthusgasutsläpp som släpptes i dag. Mellan 2009 och 2010 ökade utsläppen med 10 procent! Det är en utveckling käpprätt åt fel håll som inte kan bortförklaras bara med konjunkturen. Det börjar bli hög tid att skärpa upp Sveriges klimatpolitik."

Jens Holm (V) skriver i sin tur:
"I en interpellationsdebatt den 27 oktober 2011 med undertecknad hävdade miljöministern att hon vill skärpa EU:s minskningsmål till 30 procent. I debatten sade miljöministern: ”Det är därför, fru talman, som jag och regeringen vill se att EU tar steget till 30 procent.” Men trots det driver inte regeringen den frågan inom EU. … När avser miljöministern att börja driva målet om att minska EU:s utsläpp med 30 procent?"

Matilda Ernkrans (S) frågar:
"Delar miljöministern analysen att klimatmötet i Durban låser världen i en färdplan mot en fyragradersvärld och vilka konsekvenser får det för miljöministerns handlande och för de svenska åtgärderna att anpassa vårt samhälle och vår infrastruktur till det förändrade klimatet?"

Debatten med miljöminister Lena Ek kan följas på webb-tv på riksdagens hemsida.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.