Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatpolitiska rådet: Investera i omställning - inte återställning

Publicerad: 12 juni 2020, 08:55

Efter att regeringen bildat ett klimatkollegium kommer Klimatpolitiska rådet med förslag till regeringen om hur omstarten av ekonomin bör gå till.


Investera i fortsatt klimatomställning, inte i återställning. Det skriver Klimatpolitiska rådet i ett brev till regeringen.

Regeringen bildade nyligen ett klimatkollegium som ska samordna genomförandet av regeringens klimatpolitiska handlingsplan. Klimatpolitiska rådet välkomnar bildandet av kollegiet och att statsminister Stefan Löfvens uttalat att klimatkollegiet får en viktig roll när Sveriges ekonomi ska återstartas efter coronapandemin, men konstaterar att Sverige ännu saknar en strategi för återhämtningspolitiken efter pandemin. Rådet presenterar därför fyra punkter för en återhämtningspolitik som också kan bidra till att klimatmålen uppnås. 

”De handlar bland annat om ett tydligt ledarskap med en berättelse som skapar mening och sammanhang och därmed kan mobilisera hela samhället i återhämtningen efter krisen. Regeringen bör använda samverkansstrukturer och redskap som redan finns på plats och agera effektivt genom synergier mellan flera samhällsmål. Hela återhämningspolitiken behöver syfta till omställning mot hållbarhet, inte bara till att återställa det som varit”, skriver Klimatpolitiska rådet i brevet.

Regeringen bör enligt Klimatpolitiska rådet bland annat använda tillfället med fallande priser på fossil energi till att ta bort återstående fossilsubventioner, stödja beteendeförändringar som distansarbete, öka resurserna till myndigheter och domstolar för att snabba på tillståndsprocesser och satsa medel som ska begränsa arbetslöshet och ekonomisk nedgång på områden som samtidigt bidrar till att uppnå klimatmålen.

Läs brevet 

 

 

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News