måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatpolitiska rådet kritiserar regeringen för ökade utsläpp

Publicerad: 9 december 2022, 10:13

Cecilia Hermansson, ordförande i Klimatpolitiska rådet, är en av dem som skrivit under debattartikeln som uppmanar regeringen att snarast ta fram ytterligare klimatförslag.

Foto: Klimatpolitiska rådet & Jonas Ekströmer/TT

Regeringens nya politik har förändrat spelplanen, skriver rådet på DN debatt. Utsläppen av växthusgaser förväntas bli flera miljoner ton högre de kommande åren än vad som annars vore fallet.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikForskning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Samtliga ledamöter i Klimatpolitiska rådet skriver i dag på DN debatt att regeringen snarast behöver ta fram förslag på klimatområdet som gör att Sverige kan nå sina mål till år 2030. 

Rådet – som är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan som utvärderar om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen kan nås – har nu räknat på alla de myndighetsförslag som lämnats in under året. Dessa förslag ska nämligen utgöra underlag för nästa års klimatpolitiska handlingsplan som regeringen ska ta fram. 

Förslagen är dock inte tillräckliga konstaterar rådet. Och det beror framför allt på de politiska förändringar som regeringen genomfört sedan maktskiftet i höstas. Bland annat handlar det om kraftigt sänkta nivåer i reduktionsplikten och om att klimatbonusen för fordon med låga utsläpp har avskaffats. 

”Sammantaget kan dessa förslag förväntas leda till att utsläppen blir flera miljoner ton högre år 2030 jämfört med den politik som tidigare var beslutad”, skriver rådet i debattartikeln.

Uppmaningen som Klimatpolitiska rådet har till regeringen är därför att regeringen snarast måste ta fram ytterligare underlag med förslag, annars kommer 2030-målen helt enkelt inte att kunna nås. 

Rådet skriver vidare att den osäkerhet som skapats är ”olycklig”, inte minst då för det svenska näringslivet som enligt rådet ”förväntas och vill göra stora, långsiktiga investeringar för en fossilfri framtid”. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev