Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatpolitiska rådet: Regeringens plan uppfyller inte lagens krav

Publicerad: 12 mars 2020, 10:18

Klimatpolitiska rådets ordförande, Ingrid Bonde, framförde skarp kritik mot den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen presenterat.

Foto: Anders Wiklund / TT

Klimatpolitiska rådet riktar på torsdagen skarp kritik mot regeringens klimatpolitik och den klimathandlingsplan som lagts fram. ”Vår bedömning är att klimatmålen inte kommer att nås med nuvarande politik”, säger rådets ordförande Ingrid Bonde.


De politiska åtgärder som regeringen genomfört de senaste åren leder inte till minskade utsläpp och regeringen bryter mot den så kallade klimatlagen. Det uppgav Klimatpolitiska rådets ordförande, Ingrid Bonde, på förmiddagens presskonferens i samband med rådets granskning av regeringens klimatpolitiska handlingsplan. 

– Vår bedömning är att nuvarande politik inte räcker till och att vi inte når de fastställda målen om nettonoll år 2045. De politiska beslut som fattats under året ändrar inte på den bilden, säger Ingrid Bonde

Ingrid Bonde säger också att regeringens klimatpolitiska handlingsplan inte uppfyller lagens krav. 

– Planen är omfattande vilket är positivt. Men för att en planen ska kunna kallas en plan behöver den konkretiseras med tydliga delmålmål, tidsuppskattningar, effektbedömningar med mera. Vi har full respekt för att det är svårt att styra all politik enligt klimatmålen, men det här är lagens krav. Vi välkomnar regeringens ambition, men nu måste den gå från idé till konkret handling.
För att bli en riktig plan behöver planen konkretiseras. Vi menar att arbetet inom regeringen måste vidgas. Hela regeringen måste samverka och klimatarbetet måste få samma status som statsbudgeten.

Ingrid Bonde avslutar sitt anförande med att säga att klimatarbetet i regeringen måste breddas och att det klimatpolitiska ramverket måste ges samma status som statsbudgeten om de svenska klimatmålen ska kunna nås.

Läs Klimatpolitiska rådets rapport 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News