Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimaträttsutredningen: Ställ klimatkrav när nya verksamheter prövas

Publicerad: 1 april 2021, 10:27

Klimatminister Per Bolund (MP) tar emot ett delbetänkande från utredaren Anders Danielsson.

Foto: Jessica Gow/TT

Klimaträttsutredningen överlämnade i går sitt betänkande till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Utredaren Anders Danielsson anser att det redan i dag är möjligt att ställa krav som leder till minskade utsläpp enligt miljöbalken.


Ämnen i artikeln:

Klimatpolitiskt ramverk

Klimaträttsutredningen överlämnade i går sitt betänkande till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). Utredningen som var en beställning från januariavtalet har haft i uppdrag att se över all relevant svensk lagstiftning så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag, där målet är att Sverige ska bli klimatneutralt 2045, fem år tidigare än EU. Utredningen har bland annat tittat på frågan om det går att ställa klimatkrav vid tillståndsprövning av verksamheter som ingår i EU:s utsläppshandel, en fråga som aktualiserades i och med prövningen av raffinaderiet Preemraff. 

– Man får inte sätta gränsvärden för verksamheterna, men vi anser att det går att ställa krav på bränsleanvändning och effektiva energivillkor i övrigt som kommer leda till mindre utsläpp, sade utredaren Anders Danielsson på gårdagens presskonferens.

Enligt Anders Danielsson är det redan i dag möjligt att ställa dessa krav enligt miljöbalken.

– Läser man förarbetena till dagens miljöbalk ingår faktiskt klimatfrågorna, men i rådande rättspraxis finns uppfattningen att detta bör regleras på annat sätt. Vi menar att det bör förtydligas i miljöbalkens portalparagraf att det ska ske en prövning av utsläpp av växthusgaser, sade Anders Danielsson på gårdagens presskonferens.

Utredningen har enligt Anders Danielsson tittat på många olika alternativ, såsom att ompröva alla verksamheter enligt en klimatomställningsplan, införa stoppdatum för fossilt bränsle och inrätta en särskild klimatdomstol, men dessa förslag ansågs inte ”bära hela vägen”.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitiskt ramverk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.