Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatrealitet nu: De gröna atlasbergen har blivit bruna

Publicerad: 11 november 2010, 09:11

Medeltemperaturen i Marocko har stigit tre grader de senaste decennierna. Värmen torkar ut jordbruket och skapar vattenbrist i städerna. SVTs Erika Bjerström rapporterade igår från avfolkade byar i Atlasbergen där de sista bönderna kämpar med sina krympande skördar.


Marocko var tidigare en stor spannmålsexportör. Men på några årtionden har 80 procent av jordbruken kollapsat och 100 000-tals bönder övergett byarna i det en gång så gröna Atlasbergen. Den stigande temperaturen och ökenutbredningen tvingar dem att flytta till fattiga områden i svällande megastäder som Marrakesh, rapporterar Erika Bjerström i SVTs program Korrespondenterna.

För några årtionden sedan gick det att odla grödor på stora arealer i Atlasbergen. Inkomsterna var goda. Så är det inte längre. En familj som SVT besökte berättar att till och med bina dött i värmen och att de nu får klara sig utan deras hjälp. Klimatförändringarna är en realitet som de fattiga bönderna måste anpassa sig till – fly eller illa fäkta.

De marockanska storstäderna har snabbt blivit uppsamlingsplatser för klimatflyktingar inte bara från Marocko utan också från andra länder. Ett problem är att grundvattennivån sjunker och saltvatten tränger in och förstör dricksvattnet. Många stadsbor har därför fått lära sig att leva med sporadisk vattentillgång för matlagning, tvätt och disk.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.