onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatriksdagen höll tyst minut för M och SD

Publicerad: 10 juni 2014, 10:23

Nya ägardirektiv för Vattenfall, genomför klimatberedningens förslag och halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod. Det är några av de sju förslag som röstades fram på helgens Klimatriksdag 2014 i Norrköping och som sedan överlämnades till riksdagspartierna.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaVattenfall

Representanter från två partier, Moderaterna och Sverigedemokraterna, saknades.
– De avstod från att delta. Vi höll en tyst minut för dem, för att markera. Det var lite som en tyst minut på en begravning, säger Anika Agebjörn till Miljöaktuellt.

Anika Agebjörn arbetar till vardags som forskningsjournalist och är en av de ideella krafterna bakom Klimatriksdag. Hon använder ordet succé för att beskriva evenemanget. Minst 800 personer kom till invigningen och cirka 600 personer var med under de två dagarna med seminarier, workshops och utskottsarbete.
Anika Agebjörn var med och ledde arbetet i ekonomiutskottet där fem motioner skulle röstas fram. Av de sju motioner totalt som sedan röstades fram från samtliga utskott har hon varit med och skrivit två, en om att miljövänliga transporter ska bli mest attraktiva och en annan om att ge AP-fonderna nya ägardirektiv.
– Jag tror att det fanns ett gäng som tyckte att motionerna var konventionella. Det är väldigt hovsamma förslag som går att lösa inom det gängse systemet. Det fördes bra diskussioner om att tillväxttänkandet leder oss fel, men det avspeglas inte i de motioner som fått det största stödet.

Så vad händer nu? Flera av deltagarna har idéer för att driva frågor som miljöanpassad upphandling när de kommer hem, exempelvis genom att väcka medborgarförslag. Några av klimatriksdagens representanter ska åka till Almedalen. Tanken är också att framöver följa upp vad som hänt med förslagen. Men en stor klimatriksdag blir det inte förrän eventuellt till nästa val.
– Vi räknade ut att genom de organisationer som stödjer oss och har undertecknat vår lista representerar vi mer än två miljoner svenskar. Sedan är ju en del dubbelanslutna, men det är ändå många, säger Anika Agebjörn.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev