Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatrisk en viktig fråga för ledning och styrelse

Publicerad: 16 november 2018, 09:05

Mänskligheten har fyllt atmosfären med växthusgaser till en nivå som förändrar företags förutsättningar att tjäna pengar. Därför är det naturligt att frågan om klimatrisk lyfts till styrelse- och ledningsnivå.


Klimatförändringen är en risk för det finansiella systemet. Den insikten har nu även landat hos den Europeiska Centralbanken och styrelseledamoten Benoît Cœuré som har sagt att klimatförändringen väntas leda till stora makroekonomiska konsekvenser.

Insikten om att klimatrisker kan påverka den finansiella stabiliteten är också en anledning till att Task Force on Climate-related Financial Disclosures, TCFD, riktlinjer för rapportering av klimatrisk nu sveper över världen.

När den brittiska centralbankschefen Mark Carney, på uppdrag av G20-länderna, för drygt tre år sedan handplockade ett expertteam för att utveckla TCFD-riktlinjerna var ambitionen att utveckla en ny global rapporteringsstandard. Syftet var att förbättra rapporteringen kring klimatrisker så att klimatfrågan på allvar ska kunna vägas in vid finansiella aktörers beslut om investering, utlåning och försäkring.

Det ställer i sin tur krav på att även icke-finansiella bolag levererar information om klimatrisker i sin årsredovisning. I breda drag handlar det om att presentera vem i bolaget som har ansvar för att hantera klimatrisker samt en analys av hur dessa risker kan komma att påverka affären. Dessutom ska bolaget presentera hur risker identifieras, mäts och hanteras.

I dag ser det ut som att Mark Carney har lyckats. Mer än 500 organisationer står bakom TCFD:s riktlinjer, däribland globala jättar som kapitalförvaltaren Blackrock, konsultfirman PwC och oljebolaget Shell. Dessutom är TCFD på väg att integreras i europeisk lagstiftning och de stora ramverken för hållbarhetsrapportering, exempelvis GRI, har redan börjat anpassa sig efter TCFD:s riktlinjer.

TCFD:s huvudbudskap är att bolagsledningar och styrelsegrupper ska ställa sig frågan hur klimatförändringen kan komma att påverka bolagets finansiella resultat.

För många bolag känns det nog långt bort att fysiska klimatrisker såsom stigande vattennivåer och extremare värmeböljor ska slå direkt mot bolagets resultat. Men TCFD riktar även fokus på de omställningsrisker som följer av ändrad lagstiftning och de nya marknadsförutsättningar som följer av klimatförändringen.

Sannolikt kommer omställningsriskerna slå snabbare och hårdare mot många industrier, än vad de fysisks klimatriskerna kommer göra. Danske Banks chef för hållbar finansiering, Samu Slotte, berättade i veckan att han tror att stora omställningar kommer ske redan innan 2030 under Parisavtalet vilket innebär att frågan är viktig även för banker att hantera i dag.

Samu Slotte förklarade detta pedagogiskt med de skärpta lagkrav för vägtransporter som är på gång: ”Många länder planer på att förbjuda försäljning av bensin och dieselbilar. Bland annat har Norge satt detta mål till år 2025, och den danska regeringen har föreslagit år 2030. Det är klart att den typen av politiska beslut måste tas med i en riskbedömning när en bank tar beslut om vem den lånar pengar till.”

Klimatförändringen är här och det är något vi behöver förhålla oss till. IPCC:s senaste rapport visar på magnituden av samhällsförändringar som är på gång; antingen genom abrupta fysiska klimatförändringar eller genom radikalt förändrade förutsättningar inom bland annat lagstiftning. Det här är för väldigt många företag nödvändigt att förhålla sig till oavsett om man tror på klimatförändringen eller ej.

Det har nu bankmän, försäkringsförmedlare och kapitalförvaltare börjat inse. Då är det också naturligt att frågan om klimatrisker lyfts upp på styrelse- och ledningsnivå i de företag som vill ha tillgång till kapital för att överleva den omställning som är på gång.

Tobias Persson
reporter, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.