Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatscenarier varierar inför nya IPCC-rapporten

Publicerad: 20 januari 2021, 14:56

Den senaste generationens klimatmodeller visar i flera fall på oroväckande resultat för framtida uppvärmning. Klimatforskare världen över funderar nu på hur resultaten ska tolkas i IPCC:s kommande klimatrapport.


Nya scenarier för framtida samhällsutveckling och en ny generations klimatmodeller som i många fall visar på oroväckande resultat. Det är några av de frågor som klimatforskare världen över nu funderar på i arbetet med att sammanställa den sjätte stora klimatrapporten från FN:s klimatpanel IPCC. Under nästa år väntas de tre delrapporterna presenteras. Först ut är rapporten om det vetenskapliga kunskapsläget gällande klimatförändringar som väntas bli klar till sommaren. Därefter följer rapporterna om åtgärder och effekter innan den stora sammanvägningsrapporten presenteras under 2022.

Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi och medförfattare till IPCC första delrapport, säger att arbetsgrupperna i dag jobbar mer integrerat än tidigare.

– Tidigare arbetade de tre arbetsgrupperna väldigt separat och det fanns inte så mycket återkoppling mellan grupperna. Den här gången blir grupperna mer koordinerade.

Ett exempel på detta ligger i att nya scenarier för framtida samhällsutveckling, Shared Socioeconomic Pathways (SSP), har utvecklats.

– Tidigare har man gjort scenarion kring olika tänk för utsläpp och koncentration av växthusgaser i atmosfären. SSP vänder lite grann på det här och tittar inte bara på hur mycket det kommer påverka klimatet utan hur olika åtgärder och beslut påverkar klimatet, säger Deliang Chen.

De nya scenarierna används i sin tur som grund för ny generations klimatmodeller som går under beteckningen CMIP6. De nya klimatmodellerna är mer komplexa, bättre på att beskriva processer i klimatsystemet och har en högre upplösning. Det innebär att analysen kan bli en mer nyanserad bild på regional nivå, vilket också kommer återspeglas i ett ökat fokus på regionala klimatförändringar.

Modellerna har också bidragit till framsteg i möjligheten att bedöma om specifika extremväderhändelser kan kopplas till människans utsläpp av växthusgaser eller ej.

CMIP6 används av forskargrupper från flera olika institut världen över, som bygger och kör egna modeller enligt CMIP6-protokollet. Ett potentiellt oroväckande resultat är att flera modeller från ledande forskningsinstitut tyder på att den globala uppvärmningen kan vara större än vad forskningen tidigare har visat. Modellerna visar på en högre klimatkänslighet, vilket är ett teoretiskt estimat för den globala medeltemperaturen i jämvikt vid en fördubbling av koldioxidhalten  i atmosfären jämfört med förindustriell nivå.

”Hellre hade man sett att spannet hade minskat så att osäkerheterna skulle vara mindre.”

– Vissa modeller visar väldigt hög känslighet, men det betyder inte att de verkligen fångar verkligheten. Kanske är det så att vissa modeller är för känsliga nu, säger Klaus Wyser, senior forskare på SMHI som arbetar med CMIP6.

Forskarna brottas nu med att förstå hur resultaten ska tolkas. Klaus Wyser berättar att alla modeller som har fått högre klimatkänslighet jämfört med tidigare generationens klimatmodeller visar tecken på förändringar i moln. Den modell som Klaus Wyser har varit med att ta fram fick fram en klimatkänslighet på 4,3 grader. När de testade att stänga av del av de nya aerosol- och molnfunktionerna föll klimatkänsligheten till runt 3 grader vilket är i linje med medelvärdet för tidigare generationers klimatmodeller.

De modeller som visar på en väldigt hög klimatkänslighet tycks vara sämre på att matcha den historiska trenden för jordens medeltemperatur. Samtidigt är det många CMIP6-modeller som inte har höjt sin klimatkänslighet jämfört med hur det var i den tidigare generationen, CMIP5.

– Man har helt enkelt ökat spannet där olika modeller ligger. Hellre hade man sett att spannet hade minskat så att osäkerheterna skulle vara mindre, nu har de blivit större osäkerhet än vad man trodde tidigare, säger Klaus Wyser.

Zeke Hausfather, chef för The Breakthrough Institute och medförfattare i IPCC rapporten, påpekar att det är viktigt att komma ihåg att 26 av 40 CMIP6-modeller som hittills har presenterats har en klimatkänslighet som ligger i linje med tidigare resultat på 3 grader. Han tror att en av de stora förändringarna i nästa rapport är att IPCC kommer trycka på att man inte bara ska titta på medelvärdet av vad klimatmodellerna visar.

– En av utmaningarna med att använda medelvärdet för de nya modellerna är att modeller med hög känslighet får en rätt stor vikt, vilket kan ge konstiga resultat. Antagligen kommer man ta större hänsyn till andra former av bevis som vi har för att försöka begränsa spannet för hur stor framtida uppvärmning vi kan vänta oss, säger Zeke Hausfather.

Observationer från satelliter, iskärnor och annan observerad data tyder på att klimatkänsligheten borde ligga närmare tidigare resultat på 3 grader och inte de högre nivåer som en del CMIP6-modeller visar.

Hur IPCC kommer tolka resultaten från CMIP6 är emellertid för tidigt att säga något om. Zeke Hausfather ser att det finns ett behov av försiktighet i att kommunicera resultaten. Dels eftersom det kan ge bränsle till klimatförnekare att ifrågasätta forskningen, men även undergångsprofeter som hävdar att det redan är försent att göra något åt klimatförändringen.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.