Klimat
Klimatsmart skalbagge äter upp tallskogen i Kanada
Publicerad: 1 december 2010, 13:35
80 procent av tallskogen i västra Kanada kommer att dö av angrepp från contortabastborren. Klimatförändringarna har öppnat upp för en invasion som växterna inte kan försvara sig mot, rapporterar en grupp forskare, bland dem Niklas Björklund från SLU, i Journal of Applied Ecology.
Ämnen i artikeln:
KanadaMiljöaktuellt skrev för två år sedan om contortabastborren som angripit en skogsareal i Nordamerika motsvarande en tredjedel av Sveriges yta. Enbart i den kanadensiska delstaten British Columbia beräknades den lilla skalbaggen ha förstört 1 miljard kubikmeter virke, att jämföra med stormen Gudrun för sex år sedan som förstörde knappt 100 miljoner kubikmeter.
Foto: Niklas Björklund.
En nyligen publicerad studie i Journal of Applied Ecology visar att insekterna kunnat sprida sig längre norrut på grund av klimatförändringar och att de angripna växterna på nordligare breddgrader saknar resistens. Det storskaliga utbrottet har fortsatt att sprida sig och skalbaggarna kommer enligt forskarna att döda 80 procent av tallskogen i British Columbia.
Enligt studien är barkborrarnas förökningsframgång mycket högre i träd från områden där utbrott tidigare var ovanliga. Detta beror troligen på att trädens försvar i dessa områden inte är evolutionärt anpassat för att kunna motstå barkborreangrepp lika effektivt som träd i områden där utbrott är vanliga.
I Sverige finns över 600 000 hektar planterad kanadensisk contortatall som är bastborrens värdträd. Detta talar för insektens möjligheter att etablera sig även hos oss. Men Sverige har ingen import av barrträdsvirke från Nordamerika som skulle kunna starta ett liknande utbrott – även om både skogsindustri och värmeverk planerar att importera biobränsle av olika slag för att producera billig energi.
Erik Klefbom