Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatstorm kring regeringsplanet

Publicerad: 16 april 2015, 09:39

Regeringens klimatpolitik ifrågasätts efter Expressens avslöjande om att regeringsplanet flugit mellan Arlanda och Bromma, bland annat för att plocka upp Gustav Fridolin (MP).


Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Planet har, skriver tidningen, mellanlandat vid Bromma flygplats och Fridolin får nu bannor av partivännen Karin Svensson Smith, miljöpartistisk ordförande i riksdagens trafikutskott.

– Talar vi om för andra människor att man ska dra ned på flyg så måste vi själva visa att vi är beredda att göra förändringar, säger hon till Expressen och menar att de korta flygrutterna i regeringsplanet mellan Arlanda och Bromma, en sträcka på 41 kilometer, skadar trovärdigheten för regeringens klimatarbete.

– Det tyder ju inte på att regeringens medlemmar har förstått det här med klimatanpassning av transportsystemet, säger Karin Svensson Smith.

Utbildningsminister Gustav Fridolin medger att flygningarna, sammanlagt sex stycken på kort tid och som Försvarsmakten beställt, är ”jättedumt”. Men han hävdar att han varit ovetande om att det rört sig om mellanlandningar, som klimatet alltså fått betala ett högt pris för.

Enligt Expressen har ministrarnas resor med regeringsplanet inneburit ett extra utsläpp på fem ton koldioxid.

– Om det inte finns någon speciell anledning så är detta anmärkningsvärt. Jag förväntar mig att det finns en väldigt bra anledning varför man väljer att flyga den här korta sträckan, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, till tidningen.

Gustav Fridolin har propagerat för att Bromma flygplats stängs.

Läs alla artiklar i ämnet på Expressen.se

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Miljöpartiet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News