Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatstrategispelet – allt inför toppmötet i Paris

Publicerad: 19 november 2015, 06:54

Allt du behöver veta inför det avgörande klimattoppmötet.


Ämnen i artikeln:

FnPolitikEu

Den här artikeln publicerades i senaste numret av Miljöaktuellt.

Ofta beskrivs de internationella klimatförhandlingarna som ett spel. Och kanske är det inte en så dum tanke. Reglerna är ju ganska enkla. Ska världen lyckas hålla den globala medeltemperaturhöjningen under två grader, jämfört med förindustriella nivåer, då krävs det att utsläppen snarast börjar minska för att inom bara några årtionden vara nere på noll, ja allra helst på minus. Det som själva spelet går ut på är att komma överens om vem som ska göra vad och i vilken takt det ska ske. Samt förstås vem som ska betala för det.

För några år sedan gjordes klart från forskarhåll att det utsläppsutrymme som världen har kvar, det vill säga vad vi människor har råd att släppa ut för att ha en rimlig chans att klara tvågradersmålet, är ungefär 1 000 miljarder ton koldioxid.
– Men av detta har vi redan hunnit norpa 200 miljarder ton, vilket resulterar i att vi måste ha en fossilfri värld någon gång mellan 2050 och 2070 för att ha en två tredjedels chans att klara målet.
Så sammanfattade professor Johan Rockström läget nyligen, när han pratade på ett seminarium i riksdagen som var anordnat gemensamt av Svenskt näringsliv, Hagainitiativet och Miljömålsberedningen.
Trots dessa siffror var Johan Rockström optimistisk. Han påpekade för åhörarna att det ser ljusare ut nu inför Paris än vad det gjort på mycket länge, detta då en stor del av världens länder kommit med löften som, om de uppfylls, ser ut att resultera i en utsläppsbana som leder till en global medeltemperaturhöjning på 2,7 grader till århundradets slut.
– Det är långt ifrån tillräckligt. Men det är inte längre tre, fyra, fem eller sex grader som vi går mot, förklarade Johan Rockström.
ABB:s Sverigechef Johan Söderström, som också fanns på plats, berättade att även han var mer optimistisk än tidigare.
– För ett par år sedan var det mycket Powerpoints med fina ord som Corporate Social Responsibility. Men det börjar bli på riktigt nu, där goda företag gör business med andra goda företag.

lander1

Klicka på bilden och läs mer om de olika nyckelspelarna inför klimattoppmötet i Paris.

lander2

Klicka på bilden och läs fortsättningen om de olika nyckelspelarna inför klimattoppmötet i Paris.

Seminariet i riksdagen hölls samtidigt som klimatförhandlare från världens alla hörn möttes i Bonn, Tyskland, för att under fem dagar få så mycket som möjligt klart inför Parismötet i december.
En lyckad förhandling brukar sägas vara när alla parter känner att det samlade resultatet är bra för dem. Men det är så klart lättare sagt än gjort när det som i det här fallet är över 190 länder inblandade, allt från oljeproducerande stater som Saudiarabien till små önationer som Kiribati, vars själva existens hotas av klimatförändringarna.
– Den avgörande frågan är helt klart den om differentiering, om vem som ska göra vad.
Det säger Daniel Engström-Stenson, programchef för miljö- och klimatfrågor på tankesmedjan Fores. Han har följt de internationella klimatförhandlingarna under många år och var också på plats i Bonn för att följa diskussionerna.
– Mycket har handlat om att renodla vilka alternativ som finns i de olika frågorna, så att det blir enklare för ministrarna att förhandla när de möts i Paris, säger Daniel Engström-Stenson.

Det som behövs nu i processen, menar han, är just politiker med mandat att fatta beslut, gärna i kombination med lite tidspress. Han säger att det inte har gått direkt framåt i Bonn eftersom inget land vill ge upp någon fråga ännu. Sådant är i stället tänkt att ske i allra sista stund under Parisförhandlingarna, då chansen är större att man kan få något i utbyte.
– Därför blir det väldigt mycket av ett förhandlingsspel nu, där det handlar om taktik och om positionering.
Sveriges klimatambassadör, Anna Lindstedt, är inne på ett liknande spår när hon redogör för hur Bonnmötet gick.
– Det har varit lite av ett skyttegravskrig, med positionering, polarisering och nervositet.
Hon beskriver samtidigt att det ändå, på det stora hela, ser oväntat bra ut inför Paris.
– Mer än 150 länder har lämnat in klimatplaner vilket är en fantastisk utveckling. Nu finns det helt plötsligt ett engagemang och en förankring i alla de här samhällena. Jag tror ingen hade förväntat sig att så många länder skulle leverera.

Enligt Anna Lindstedt finns det ett politiskt momentum i världen just nu, vilket gör att förhandlingarna i Paris har helt andra förutsättningar att lyckas jämfört med mötet i Köpenhamn för sex år sedan. Bidragande orsaker är inte minst Kina och USA, världens två största utsläppsnationer, som det senaste året har tagit flera gemensamma initiativ på klimatområdet. Men även det faktum att förnybar energi blivit så pass mycket billigare har delvis förändrat den globala spelplanen.
Samtidigt är det enligt Anna Lindstedt otroligt tuffa förhandlingar som väntar i Paris. Den text, eller avtalsutkast, som nu finns på bordet beskriver hon som ”inte alldeles lätthanterlig”, även om den är ”ofantligt mycket bättre än den som fanns inför Köpenhamn”. Och hon sammanfattar de kommande förhandlingarna i två avgörande punkter:
– Ingen vill kompromissa förrän någon annan gör det. Ingenting är klart förrän allting är klart, säger Anna Lindstedt.

Att det blir ett nytt avtal i Paris är ändå de flesta rätt överens om. Enligt Daniel Engström-Stenson finns det inget land som anser sig ha råd att helt stoppa processen. Men eftersom alla vill åka hem och säga att de fått det de velat ha är risken stor att slutresultatet blir ganska luddigt. Räddningen, tror han, är att många frågor kommer nämnas i avtalet, men skjutas på framtiden.
– Så länge det finns en krok i avtalet att hänga upp det på kan man diskutera det under kommande möten. På så sätt kommer man kunna runda en del svåra frågor och säga att ”detaljerna, de löser vi sedan”.
En annan räddning, menar Daniel Engström-Stenson, är att många länder rimligen kommer överträffa sina klimatmål eftersom de hittills varit väldigt försiktiga i sina åtaganden.

Vad Sveriges roll blir när hela det här förhandlingsspelet går in i sitt slutskede är långt ifrån klart. Under seminariet i riksdagen påpekade Johan Rockström att han tyckte Sverige borde kliva fram internationellt och göra klart att man siktar på att bli världens första fossilfria nation.
– Det går inte att utesluta att Sverige är det avgörande landet. För om inte vi, som har de bästa förutsättningarna av alla, klarar av att transformera oss till att bli en fossilfri nation, då är det en väldigt liten sannolikhet att andra länder kommer klara det.

Knäckfrågorna på mötet.

Här är Sveriges prioriteringar inför mötet.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

FnPolitikEu

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.