måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatstrejk årets ord i England – finns inte i Sverige

Publicerad: 11 november 2019, 13:19

Klimatstrejk har blivit utnämnt till årets ord av den ansedda engelska ordboken Collins Dictionary. Men i Greta Thunbergs hemland finns ordet ännu inte inskrivet i Svenska Akademiens Ordlista.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Efter att ha granskat en ordmassa på 9,5 miljarder ord har Collins Dictionary kommit fram till att ordet klimatstrejk, eller snarare dess engelska variant ”climate strike”, är årets nyord. Enligt uppslagsverket betyder det ”en form av protest där människor gör sig frånvarande från utbildning eller jobb för att delta i demonstrationer som kräver åtgärder för att motverka klimatförändring”. Ordet ska ha registrerats för första gången år 2015 i samband med en massdemonstration vid FN:s klimatkonferens i Paris. Men det var först 2018 som användningen av ordet verkligen exploderade på grund av att Greta Thunbergs ensamma skolstrejk för klimatet spred sig över världen och växte till en massrörelse på uppskattningsvis sex miljoner människor, skriver The Guardian.

Enligt Collins Dictionary har användningen av ordet ökat hundrafalt under 2019, vilket är mer än något annat ord. Det tidigare toppordet Brexit har därmed hamnat i bakvattnet.

På sökmotorn Google ger ”climate strike” 166 miljoner träffar, och det svenska klimatstrejk 323 000 träffar. Men när man skriver in klimatstrejk i sökrutan på Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, på nätet blir svaret:
”Sökningen på klimatstrejk i SAOL gav inga svar. Menade du: klimatinvestering, klimatstation, klimatisk, klimatångestens, klimatinvesteringen, klimatministrars”?

Inte heller Svensk Ordbok, SO, som också publiceras av Svenska Akademien på nätet listar ordet klimatstrejk. Istället föreslås bland annat matstrejk (endast 2710 träffar på Google).

Ola Karlsson är språkvårdare på Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen, som samarbetar med SAOL- och SO-redaktionen och tillsammans med Språktidningen utser årets svenska nyord.

Hur kommer det sig att ordet klimatstrejk inte finns enligt Svenska Akademien?
– Den senaste upplagan av SAOL är från 2015 och än så länge är ordboksarbetet fokuserat på de tryckta versionerna. Klimatstrejka i den betydelse som förekommer med Greta Thunberg är från det senaste året så det kan omöjligt finnas i SAOL ännu, men det kommer väl. Svensk ordbok kommer i ny upplaga nästa år. SAOL vet vi inte när den ska komma i ny upplaga.

Enligt Ola Karlsson har de engelska ordboksförlagen mycket större resurser än de svenska och de har också ett större fokus på att publicera nyord. Utan att avslöja något i förväg ger Ola Karlsson dock en liten hint.
– Vår och Språktidningens generella nyordslista publiceras den 27 december varje år, det är väldigt sannolikt att ordet klimatstrejk kommer med där. Vi har redan uppmärksammat ordet internt för något år sedan.

För rättvisans skull bör det noteras att ordet skolstrejk finns med i SAOL. Någon betydelse framgår dock inte. I SO finns dock inte skolstrejk med, där föreslås istället orden: storstrejk, tjuvstreck, generalstrejk, skurkstreck, jolster, skotstek.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev