Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimattoppmötet: Länder ifrågasätter 1,5-gradersmålet

Publicerad: 18 november 2022, 18:40

Från ett förhandlingsrum under torsdagen i Sharm el-Sheikh.

Foto: Henrik Montgomery/TT

EU ändrade sig om fonden för klimatskador för att få vissa länder att sluta ifrågasätta 1,5-gradersmålet. Det skriver en klimatförhandlare i ett mejl till Aktuell Hållbarhet. Förhoppningen är att förhandlingarna blir klara under lördagen – och att resultatet inte blir sämre än Cop 26 i Glasgow.

Ämnen i artikeln:

Cop 27Klimatförhandlingar

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


I dag fredag är sista officiella förhandlingsdagen på klimattoppmötet Cop 27 i Egyptens Sharm el-Sheihk. Dagen har präglats av intensiva diskussioner inom alla förhandlingsområden. Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har tillsammans med sin österrikiska kollega företrätt EU i förhandlingarna om klimatanpassningar.

”Nu har egyptiska ordförandeskapet tagit över allt förhandlingsarbete, viket kommer att ske i alla förhandlingsspår nu ikväll och under natten. Arbetet med det så kallade samlingsbeslutet går också i rätt riktning och upplevs mer balanserat än tidigare versioner, även om mycket återstår för att få ett beslut som motsvarar eller överträffar skrivningar från Glasgow. Från svensk sida blir det fortsatt viktigt att säkrar ambitionen från Glasgow och inte urvattnar det vi kom överens om då”, skriver Christoffer Nelson, Sveriges biträdande chefsförhandlare, i ett mejl till Aktuell Hållbarhet.

Enligt honom ifrågasätts 1,5-gradersmålet under förhandlingarna, och framför allt när det gäller arbetsprogrammet för utsläppsminskningar. Där syftar förhandlingarna till att ta fram åtgärder som gör att det möjligt att nå 1,5-gradersmålet trots att ländernas nationella åtaganden i nuläget inte räcker till.

Som ett svar på detta ifrågasättande öppnade EU i går för en ny fond för att finansiera så kallade skador och förluster på grund av klimatförändringar. Omsvängningen gjordes för att öka takten i förhandlingarna och lätta upp de svåra diskussionerna. Men i EU:s förslag fanns också en rad villkor och skärpta skrivningar, bland annat vikten av att arbetsprogrammet lever upp till målet att begränsa temperaturhöjningen till 1,5 grader, att vidta åtgärder för att minska metanutsläpp, inkludera fler sektorer i målen om utsläppsminskning och att givarbasen till fonden breddas.

Kina har sen tidigare varit positiv till att inrätta en fond för finansiering av förluster och skador, men både Kina och Saudiarabien reagerade negativt på EU-förslaget om en bredare givarbas. Framför allt för att de själva då blir givare. Mottagare av pengarna blir i huvudsak de mest sårbara länderna.

 ”Vi har alltid varit öppna för att diskutera finansiering till de mest sårbara länderna men som förslaget tidigare presenterats av andra förhandlingsgrupper så har de mest sårbara länderna inte specifikt varit i fokus”, skriver Christoffer Nelson i sitt mejl till Aktuell Hållbarhet.

Det egyptiska ordförandeskapet siktar på att alla förhandlingar ska vara klara till lunchtid under lördagen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev