Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Klimattrycket blev för hårt

Publicerad: 17 juni 2015, 04:59

Ledningen för Lunds universitet backar och har bestämt att åtminstone en del av investeringarna i kol, olja och gas ska avyttras.


Beslutet fattades under ett styrelsemöte i fredags efter åratal av påtryckningar och namnunderskrifter från studenter och anställda inom ramen för kampanjen Fossil Free.

– Beslutet bevisar att våra ansträngningar varit värdefulla, säger Caroline Westblom från kampanjen Fossil Free Lunds universitet. LU går nu gå i bräschen och visar ledarskap för klimatet, något vi vet att både studenter, anställda och många andra värdesätter högt.

De nya etiska riktlinjerna för direkta donationer lyder: “Aktiefonder får inte placera i bolag där verksamheten inom utvinning av kol, olja & gas utgör mer än 10% av omsättningen eller vinsten.”

– Även om divesteringen inte är fullständig visar beslutet att universitetet är beredda att förvalta sina donerade medel i linje med sin värdegrund om att verka för en bättre värld, menar Caroline Westblom.

– Vi nöjer oss dock inte helt och hållet förrän den nya skrivelsen i policyn omfattar alla investeringarna, tillägger hon.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.