Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatupprop bland studenter får internationell spridning

Publicerad: 3 december 2018, 14:38

Sally Bohlin studerar maskinteknik på Kungliga Tekniska Högskolan och är en av initiativtagarna till det svenska studentmanifestet.

Foto: Pixabay & privat

Det franska studentmanifestet som ställer tuffa klimatkrav på företag får nu internationell spridning. Svenska studenter lanserar i dag studentmanifestet här i Sverige och liknande upprop är på gång i fler länder.


Mer än 24 000 studenter har nu skrivit under ett manifest som ställer krav på att företag ska ta ansvar för den klimatomställning som efterfrågas av världens klimatforskare. Majoriteten av underskrifterna kommer från franska studenter, men nu har initiativet även kommit till Sverige.
– Jag och många unga är väldigt oroade för klimatet. Många av oss studenter har valt vår utbildning för att vi vill jobba med att förbättra världen. Vi ser att många av de företag som vi leds mot inte bidrar till att lösa problemet utan snarare är en del av problemet, säger Sally Bohlin, student inom maskinteknik på Kungliga Tekniska Högskolan, till Aktuell Hållbarhet.

Sally Bohlin är en av initiativtagarna till det svenska studentmanifestet och hon berättar att arbetet sker i dialog med de franska studenter som drog igång uppropet tidigare under hösten. Ett liknande initiativ är på gång i Belgien och det finns intresse från studenter i flera andra länder. Målet är att studenter globalt ska samverka för att visa att företagen behöver ta klimatomställningen på allvar.

Kraven från de svenskarna studenterna presenterades i dag på DN Debatt. Och kraven är tuffa. Företag förväntas sätta upp en koldioxidbudget med tillhörande mål och handlingsplan för att minska de totala koldioxidutsläppen med 16 procent per år. Därtill lyfter studenterna vikten av att företag bidrar med lösningar för att minska utsläppen av växthusgaser.
– Företag har en jätteviktig roll i att komma med lösningar på globala problem. Men de kan inte heller ta ifrån sig ansvaret att om vi i Sverige måste halvera utsläppen inom fyra år för att vi ska göra vår del av vad som krävs för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Det gäller även företagen som är en viktig del av samhället, säger Sally Bohlin.

Inte ens de företag som anses vara föregångare i klimatanställningen gör tillräckligt, menar Sally Bohlin. De nöjer sig med att jämföra sig med andra företag i samma bransch utan att på allvar ta hänsyn till de ramar som vetenskapen sätter upp.

Finns det en risk att ni ställer för höga krav på företagen som kan avskräcka studenter att ansluta sig till manifestet och företag att ta uppropet på allvar?
– Jag tycker att vi måste vara ärliga med vad det är som egentligen krävs. Många av oss som är insatta i klimatfrågan tycker nog att det är konstigt att man hör vad som måste göras enligt vetenskapen, samtidigt som man ser att företag och andra aktörer inte gör det som krävs, säger Sally Bohlin.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.