tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatutsläpp minskade under lågkonjunkturen

Publicerad: 14 december 2010, 09:07

Sveriges utsläpp av växthusgaser minskade under lågkonjunkturen i fjol. Det visar siffror från Naturvårdsverket.

Ämnen i artikeln:

KoldioxidKyotoprotokollet

Naturvårdsverket har sammanställt uppgifter om utsläpp av växthusgaser. Det är en del redovisningen som skickas till Kyotoprotokollet. Resultaten visar att utsläppen i fjol sjönk med en mängd som motsvarar 3,5 miljoner ton koldioxid.

Det är den största reduktionen sedan mätningarna startade. Orsaken är att den ekonomiska lågkonjunkturen kraftigt minskat utsläppen.

De totala utsläppen av växthusgaser uppgick i fjol till 59,8 miljoner ton koldioxid-ekvivalenter.

Utsläppen bestod av 46,6 miljoner ton koldioxid. Därutöver utsläpp av metan från jordbruk och avfallsdeponier som motsvarar en mängd på 5 miljoner ton koldioxid, plus utsläpp av lustgas, mest från jordbrukssektorn, som motsvarar 7 miljoner ton koldioxid. Utsläppen av fluorerade gaser var cirka 1 miljon ton uttryckt i koldioxidekvivalenter.

Utsläppen under 2009 ligger 12,5 miljoner ton lägre jämfört med 1990. Men reduktionen är delvis en synvilla. Mycket av produktionen har flyttat utomlands och importen av varor har ökat.

Naturvårdsverket har tidigare räkn
at på svenskarnas miljöpåverkan sett till konsumtion istället för produktion. Då visar det sig att utsläppen av växthusgaser ligger 25 till 35 procent högre. År 2003 som är det sista år statistiken gick att jämföra släppte Sverige ut 76 miljoner ton sett till vad som producerades i landet men 95 miljoner ton sett till vad som konsumerades.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev