Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Klimatvänliga aktier rena klippet

Publicerad: 13 april 2015, 09:05

Aktieportföljer utan fossila innehav har i snitt ökat 1,2 procent mer i värde än fossilexponerade portföljer.


Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 13 april.

Det visar en sammanställning över senaste fem åren som världens främsta aktiemarknadsanalytiska bolag MSCI gjort. MSCI följer utvecklingen för 9 500 börsnoterade bolag och omkring 7,5 biljoner dollar av världens fondkapital är knutna till de index som MSCI tar fram.

Genom att exkludera fossila bolag minskar investeringsmöjligheterna med sju procent av de totala marknadsvärdet. Men tillväxten har i genomsnitt legat på 13 procent per år för ickefossila innehav jämfört med 11,8 procents tillväxt för konventionella portföljer.

Skillnaden förklaras delvis av det sjunkande oljepriset, men även före oljeprisraset presterade de ickefossila portföljerna bättre, rapporterar The Guardian. Indexet, som lanserades förra året efter påtryckningar från ”divesterings”-rörelsen, som pressar investerare att flytta sina pengar från fossila bolag, har också fått sällskap av ett lågkoldioxid-index. Detta index, som utesluter omkring 70-90 procent av världens största utsläppare, har en genomsnittlig värdeökning på 0,42 procent över standardportföljerna.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News