Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Know your scrap

Publicerad: 23 oktober 2008, 06:06

Säljaren säger att det är rostfritt 18/8, men du tror annat. Undersök saken snabbt, innan du betalar.


Nu behöver du inte längre gissa på legering, metallinnehåll, blymönja eller om du råkar stå på en järn- eller koppargruva. Sätt Alpha 2000 från Innov-X i backen och du vet!

Vanliga användningsområden för analysatorerna från Innov-X är vid kvalitetskontroll, materialindentifiering (PMI) och metallsortering. På några sekunder fås legeringstyp samt kemisk analys.

Använd instrumentet vid

Metallsortering
Återvinning
Analys av malm
RoHS-kontroll
Metallurgiska analyser
Säkerheten hos importerade leksaker
Hitta blyhaltig färg
Livsmedelskontroll
Brottsplatsanalys
Utsläppsanalys
Kvalitetskontroll

Alpha-serien kan analysera upp till 25 grundämnen. Varje mätning matchas mot ett lagrat biliotek med de 250 mest förekommande legeringarna. Egna legeringar kan själv läggas in (mjukvaran lagrar upptill 550 legeringar).

Principen

Det lönar sig att studsa tillbaka. Det kallas röntgenflourescens, alltså fenmenet att ett ämne avger fotoner i en våglängd när de bestrålas med en annan våglängd. Det vanligaste exmplet på det är lysrör där det vita lysämnet inuti röret bestrålas med UV-strålning från den exciterade kvicksilvergasen och istället avger ett behagligt, vitt ljus. Samma sak händer om man bestrålar en metall (eller annat, tungt grundämne) med röntgenfotoner (röntgenstrålning). Precis som lysämnet i lysröret kommer metallen att svara med strålning i en annan del av spektrum. Denna returstrålning (backscatter) kan studeras och eftersom alla grundämnen avger olika spektrum kan man bestämma vilket eller vilka ämnen det är genom att jämföra spektrum med kända mallar.

Instrumenten innehåller ett litet röntgenrör med högspänning mellan 10 och 40 kV och en PIN-diod som detektor. Förfarandet är tämligen enkelt. Man sätter bara instrumentets nos mot metallen och håller in avtryckaren i tio sekunder. Därefter visar displayen en analys av metallen, eventuell matchning mot en känd legering och en analys nedbruten i de ingående beståndsdelarna. Om legeringen inte skulle passa helt och hållet får man en indikering av ämnen med fel andelar.

Analysera allt

Ti, V, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Zr, Nb, Mo, Hf, W, Ta, Re, Pb, Ag, Sn, Bi, Sb, Cd, Au, Pt, Pd, samt Al, Mg, Si och P med Alpha 8000 LZX som har mätkammare med vakuum för att klara element med låg röntgenfluorescens.

Fördel röntgenröret

Man skulle inte behöva använda ett röntgenrör för att skapa den exciterande strålningen, men det har ett antal fördelar framför att använda sig av en klump radioaktiva isotoper (som ju inte skulle beöva drivström för att avge strålning). I och med att mindre nogräkande länder smugglar isotoper utan hänsyn till liv och lem har kontrollen av utförsel skärpts. Tullklareringen kan bli besvärande. Användning av isotoper kräver licens. Skulle en isotopbaserad analysator bli stulen kan böterna bli höga. Isotopernas intensitet minskar efter ett tag. Då måste instrumentet kalibreras om. När instrumentet ska skrotas måste isotopen särbehandlas och det finns få skrotningsplatser för radioaktivt material. Med röntgenrör har man inga sådana problem.

Läs mer

Titta in hos Kontrollmetod AB på http://kontrollmetod.se/ofp/alpha2000.shtml
Tillverkaren Innov-X: www.innovx.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.