Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köande elektroner skapar supraledning

Publicerad: 24 november 2008, 07:38

Genom att skapa supraledning med en ny metod öppnas möjligheten att kunna bygga supraledare som kan fungera vid höga temperaturer.


Supraledare kan leda ström utan något som helst motstånd i ledningen vilket gör att energiförlusten under transporten blir obefintlig. Det är naturligtvis något som alla från elbolag till datortillverkare skulle kunna dra enorm nytta av, men dessvärre fungerar bara supraledning vid temperaturer nära den absoluta nollpunkten som ligger på -273,15 grader. Något som gör det svårt att använda supraledare i vardagslag.

Nu har ett forskarlag vid Los Alamos National Laboratory upptäckt en ny metod för att skapa supraledning som i förlängningen kan leda till att vi kan få nya material som kan fungera som supraledare vid betydligt högre temperaturer än idag, kanske rent av vid rumstemperatur.

Lite förenklat kan man säga att supraledare normalt skapas genom att elektroner i ickemagnetiska material kan bilda par om deras atomer vibreras på ett visst sätt och de bildar då något som kallas phononer. Phononerna skapar förutsättningarna som ger de supraledande egenskaperna, men de kan bara existera nära den absoluta nollpunkten.

Forskarna vid Los Alamos kyler också ner materialet till nära absoluta nollpunkten, men utsätter det även för ändringar i tryck och skapar dessutom ett magnetfält runt materialet.

Resultatet blir kvantfluktuationer som skapar ett sorts trafikkaos bland elektronerna som hamnar i en stor kö där de inte kan röra sig så fritt. Det skapar ett tillstånd som inte observerats tidigare och det är det som forskarna hoppas ska kunna leda till nya typer av supraledande material när man nu slipper förlita sig på phononer.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev