Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Koenigsegg laddar med elbil i Geneve

Publicerad: 5 Mars 2009, 04:23

Solcellsfilm över hela bilen, 512 hästkrafter och toppfart på 275 km/h. Så tänker sig Koenigsegg sin eldrivna sportsedan.


På Geneve-salongen avslöjar Koenigsegg mer om Quant. På senare tid har det ryktats om en större elbil från den svenska tillverkaren och på bilmässan visas en fyrsitsig prototyp upp.

Bilens tillblivelse startade med att Schweiziska solcellsföretaget NLV Solar AG bad Koenigsegg att designa en framtidsbil utrustad med den solcellsfilm företaget utvecklat. Ett samarbetsavtal undertecknades i fjol och prototypen i Geneve ska innebära en bil vars ackumulatorer fulladdas på 20 minuter. Bilens räckvid ska vara 50 mil. Solcellsfilmen ska kunna ge ännu längre räckvidd, skriver Koenigsegg i ett pressmeddelande.

Svensk sportig elbil – oklart om och när den blir verklighet

Bilen har regenerativa bromsar på samtliga fyra hjul, abs och esp. Två motorer ger en sammanlagd effekt på 512 hästkrafter och 715 Nm vridmoment. Toppfarten anges till 275 kilometer i timmen och 0-100 kilometer i timmen ska gå på 5,2 sekunder. Totalvikten för den i stor utsträckning kolfiberbaserade vagnen anges till 1.780 kilo. Dubbelmotorlösningen ska väga 140 kilo och batteripaketet kallat FAES, Flow Accumulator Energy Storage, väger cirka 450 kilo.

Koenigsegg uppger att man arbetar med prototyper för att nå serieproduktion. Om och i så fall när det sker är oklart, liksom priset på bilen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.