Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Köksmaskinen som säkrar din larvmiddag

Publicerad: 19 maj 2014, 09:39

Att äta insekter är vardag i flera världsdelar, men inte i Europa. Nu har en österrikisk designer skapat en insektsodlarmaskin för hemmabruk.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Farm 432 är namnet på den insektsodlingsmaskin som den österrikiska designern Katharina Unger står bakom. Likheten med en vit bakmaskin gör att den ska se trevlig ut i köket. Flugorna hålls därtill inkapslade för att man ska slippa röra dem, rapporterar Sveriges Radio.

Unger vill sprida idén med att äta insekter som ett aternativ till dagens oetiska djurhållning.

Namnet på maskinen kommer från att det tar 432 timmar för den svarta soldatflugan att växa till sig till en larv, då den blir ätbar.

Efter att flugan levt några dygn i maskinens glaskupol lägger den ägg. Larverna som kryper ut faller ner i en behållare där de matas med köksavfall. Till Sveriges Radio säger Katharina Unger att larverna äter så gott som allt. Efter måltiden kryper larverna upp för en ramp och ramlar ner i en plastbehållare som man kan ta loss och frysa ner, enligt Unger en etisk död för larverna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.