Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Kol på nytt sätt

Publicerad: 20 november 2009, 07:41

Kol får vanligen klä skott som skurk i miljön. Inte i den här värmepumpen!


Uppvärmning av hus förbrukar 25% av all energi i England och luftkonditionering av bilar tar ungefär 5% av bränsleförbrukningen. I England betyder det ett utsläpp av ungefär 32 miljoner ton CO2 per år.

Värmare för småhus håller ungefär 90% verkningsgrad och det finns värmepumpar som kan pumpa in värme utifrån med högre verkningsgrad än så, men de drar fortfarande elektricitet och den ger upphov till koldioxid hos elverket.

Man har länge känt till att det finns en ännu effektivare porincip att köra en värmepump, nämligen med adsorptionsteknik. metoden behöver värme, antingen från en gaslåga eller spillvärme, och driver ett slutet kylsystem med aktivt kol och ett kylmedium. I rumstemperatur adsorberar kolet kylmediet och när det värms upp drivs kylmediet ut. Med en process som omväxlande värmer upp och kyler kolet kan man ta värme utifrån och flytta in den i värmeelement eller vattentankar.

Det är bara ett problem: en luftkonditioneringsanläggning i en bil skulle kräva ungefär 300 liter aktivt kol för att fungera, och betydligt mera för att fungera som uppvärmning av hus.

Nu har forskare vid Universitetet i Warwick i England lyckats krympa enheten så att de kan passa både i bilar och hus. De har försett kollagret i värmeväxlaren med 0,7 mm tunna metallplåtar som vardera innehåller hundratals 0,3 mm tunna vattenrör som gör värmeväxlingen mycket effektivare. På så sätt har man kunnat krympa utrustningen cirka 20 gånger.

Forskarna räknar med att deras nya uppfinning ska kunna minska elräkningen för ett vanligt hushåll med 30% (och göra samma sak med CO2-utsläppen). I en bil kan det nya system,et dra nyta av överskottsvärme från motorn och göra om denna till nyttig kyla. Eftersom ingen mekanisk kraft dras från motorn kan man minska bränsleförbrukningen med omkring 5%.

Tekniken är redo för kommersialisering och Universitetet har satte upp ett företag som ska sköta utveckling och försäljning. Och det behövs. Särskilt i England som är marknadsledare på vattenvärmare med gas, ett inte särskilt smickrande omdöme. I landet fins cirka 21 miljoner gasvärmare och 1,7 miljoner av dem byts ut varje år. Dessutom säljer man ungefär 11 miljoner utomlands varje år. Om man bara vill, kan man se en enorm marknad för utbytesaggregat, vilket kan gagna både miljön och den brittiska industrin.

Engelska Sorption Energy Ltd har satts upp för att exploatera den koldrivna värmepumpen: www.sorptionenergy.com/index.php

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.