Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Kolbossen: Fossilt är här för att stanna

Publicerad: 9 mars 2011, 12:13

Fred Palmer är ordförande i organisationen World Coal Association och hans budskap är klart.
– De som tror att vi är på väg bort från fossila bränslen har inte förstått.

Ämnen i artikeln:

KolKoldioxid

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Fred Palmer är ordförande i World Coal Assosiation och dessutom en höjdare på Peabody Energy, världens största privatägda kolföretag. I en uppmärksammad intervju i The Guardian berättar han om sin syn på energiutvecklingen. Att fossila bränslen är på väg bort avfärdar han bestämt. Likaså tanken om att vi någonsin kommer att nå en "peak coal" där den maximala globala kolproduktionen nås.
– Dakota, Mississippi, Alabamba, Louisiana och Texas – alla har stora stora tillgångar av brunkol. Eller i västra Kina och Mongoliet där det också finns extremt mycket kol. Jag skulle inte tro att vi står inför ett peak coal-problem, säger han bland annat.

Fred Palmer tycker också att världen ska vara glada över att Kina konsumerar så mycket kol "därför att det gör världen bättre för alla då den kinesiska kolanvändningen minskar prispressen på olja". Kina processar nämligen stora mängder kol till flytande bränslen som kan användas som ersättning till olja.

Palmer är en välkänd motståndare till den amerikanska miljörörelsen. Bland annat som aktiv lobbyist i Washington där han arbetat aktivt för att begränsa det amerikanska Naturvårdsverket – Environmental Protection Agency – i deras arbete med att minska de amerikanska utsläppen. Enligt The Guardian finansierade också Fred Palmer under 1990-talet klimatskeptisk forskning och är känd för sina uttalanden i en dokuentär från 1997. Där hävdar han till exempel att "människan genom att elda fossila bränslen, och släppa ut koldioxid i atmosfären, gör guds arbete."

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev