Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Koldioxid bakom nästa subprime-kris”

Publicerad: 4 Februari 2009, 04:33

Handeln med utsläppsrätter är en tickande bomb. Den varningen utfärdar franska statens energibolag EDF.


Kritiken kring EU:s handelsprojekt med utsläppsrätter ökar. Nu varnar EDF, det franska statliga energibolaget, att spekulanter riskerar att göra koldioxid till en ny kategori av subprime-investeringar, liknande de som fick den amerikanska bolånemarknaden på fall.

Vincent de Rivaz, chef för EDF i Storbritannien, menar att Europas politiker måste se över systemet så att det verkligen får den effekt som från början var tänkt.

– Vi gillar säkerhet i koldioxidpriset. Men koldioxidpriset måste vara enkelt och och inte bli en nytt slags subprime-instrument som avleds från dess grundläggande syfte: att uppmuntra riktiga investeringar i riktig lågkoldioxidteknik, säger han enligt The Guardian.

Miljöaktivister har länge visat sitt missnöje med handelssystemet. Men att en ledare för ett stort energibolag så tydligt och hårt kritiserar systemet med utsläppsrätter är mycket ovanligt.

Vincent de Rivaz anser att balansen mellan politisk policy, nationell reglering och marknadsmekanismerna är i gungning och måste stabiliseras. Att förlita sig på att marknaden på egen hand kan ta ansvar för utvecklingen anser han tveksamt.

Syftet med utsläppsrätterna är att minska utsläppen av växthusgaser. Industribolag tilldelas ett antal rätter vilka de sedan säja till andra företag och länder. Nu cashar istället bolagen hem på rätterna och frigör eget kapital. Under senaste månaden har rätter för 1 miljard euro sålts, enligt The Guardian. Priset har backat nästen en tredjedel till 12 euro per ton.

Turbulensen skapar oro. Och oro skapar risk, vilket kan paketeras i finansiella investeringserbjudanden på liknande sätt som på den amerikanska bolånemarknaden.

Spekulation med utsläppsrätter är inget underligt, anser dock Henrik Hasselknippe, chef för informationsbolaget Point Carbon. Utsläppsrätter sålts i stor skala senaste tiden och priset har rasat nästen en tredjedel till 12 euro per ton.

– Recession i Europa ger en tillbakagång i tillverkning, vilket innebär lägre produktion och mindre utsläpp. Företag agerar rationellt under dessa förutsättningar. Om det släpper ut mindre behöver de inte betala så mycket och priset på koldioxid faller, säger han.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.