Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxid blir till blöjor med ny metod

Publicerad: 26 mars 2013, 10:57

Universiteten Brown och Yales har hittat en ny metod för att framställa kemikalien akrylat som används vid tillverkning av många vanliga produkter.


Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Ett samarbetsprojekt mellan universiteten Brown och Yales har lett till att man funnit en mer effektiv och hållbar metod för att framställa akrylat. Det uppger tidningen Environmental Leader.

Sedan 1980-talet har forskare letat efter nya metoder att framställa den vanliga kemikalien som används för att tillverka allt från polyester till blöjor.

För tillfället tillverkas akrylat av relativt dyra ämnen som kommer från icke återvinningsbara kol-källor. Men den nya tillverkningsmetoden gör det möjligt att använda koldioxid och etylen-gas som framställs av växt-biomassa.

Samarbetsprojektet mellan de båda universiteten stöds av National Science Foundation’s Centers for Chemical Innovation program som syftar till att hitta nya sätt att utnyttja koldioxid för att producera vanliga kemikalier.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Koldioxid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.