Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Koldioxid: Sjöfarten värre utsläppare än flyget

Publicerad: 6 december 2010, 12:29

Sjöfarten är en värre utsläppare än flyget och svarar idag för 2,7 procent av världens globala koldioxidutsläpp. Trots att det finns lösningar för att minska sjöfartens utsläpp med upp till 75 procent ökar utsläppen konstant.


Ämnen i artikeln:

SjöfartCop 16Hav

Det är SvD som rapporterar om den nya hemsidan shippingefficiency.org som redovisar koldioxidutsläppen från 60 000 fartyg – mer än hälften av världens handelsflotta. SvD berättar att sjöfarten idag står för 2,7 procent av världens totala koldioxidutsläpp, vilket kan jämföras med flyget som släpper ut 1,9 procent.

SvD konstaterar också att det inom sjöfarten finns flera lösningar för att med realtivt enkla medel åtgärda så mycket som 75 procent av sjöfartens utsläpp. Men att arbetet går extremt trögt och att man inom den internationella sjöfartsorganisationen IMO fått förslag stoppade av länder som Kina, Brasilien, Indien och Saudiarabien.

Hemsidan Shippingefficiency.org, som öppnade idag, är ett miljöindex som drivs av den frivilliga organisationen Carbon War Room. Här kan vem som helst gå in och ta reda på mer om 60 000 fartygs koldioxidusläpp – hur väl varje fartyg utnyttjar sitt bränsle och hur mycket koldioxid det släpper ut per sjömil. Carbon War Room är startat av nio entreprenörer – däribland Virgin-gruppens grundare Richard Branson. Shippingefficiency.org lanseras idag på FN:s klimatmöte i Cancun.
– Sjöfarten släpper ut lika mycket som sjätte värsta utsläpparlandet i världen. Det är mycket. Men det är också intressant att IMO pekar ut att 30 till 40 procent av utsläppen beror på dåligt bränsleutnyttjande. Branschen kan spara bränsle, pengar och koldioxid, säger Carbon War Rooms operativt ansvarige Peter Boyd till SvD.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

SjöfartCop 16Hav

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.